Hangverseny

2023.07.23. 13:10

Zene határok nélkül: muzsikáltak a táborozók a mohorai emlékháznál

A 36. Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor, verseny és művészeti fesztivál számtalan tehetséges növendékét és mesterét hallhatta a közönség szombaton a mohorai Tolnay Klári Emlékház szabadtéri színpadán.

Nool.hu

Számtalan tehetséges előadó lépett fel a mohorai emlékháznál

Forrás: Nool.hu

Pénteken kezdődött a Zene határok nélkül elnevezésű nemzetközi muzsikustábor és zenei fesztivál Balassagyarmaton. Csaknem hetven résztvevő fuvola, klarinét, hegedű, zongora és kamarazene tárgyakban szélesítheti tudását, mások mellett olyan mesterek, mint Perényi Eszter, Matuz István, Banda Ádám, Eckhardt Gábor, Kiss Péter, Tokody Ilona, Muskát András, Fenyő Gusztáv és Kanyó András irányításával. A résztvevők mellett a város közönsége is számos hangversenyt hallhat. A kilenc nap során az egyéni foglalkozások mellett rendeznek zenei előadói versenyt is Weiner Leó és kortás magyar zeneszerzők műveiből.

Immáron huszadik éve, hogy a Tolnay Klári Emlékház ad helyet a tábor egyik hangversenyének, ahol szombaton a Pásztor Erzsiről elnevezett színpadon muzsikáltak a mesterek és tanítványok. Az eseményen Ember Csaba karnagy, a tábor művészeti vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd felkonferálta az első zongoristát, Kovács Gregort, aki saját szerzeményeivel – Hangyák és E-dúr etűd – érkezett Budapestről. A 13 éves fiú lenyűgözte a közönséget. 

Őt követve Klenyán Csaba Liszt Ferenc-díjas klarinétművész lépett a színpadra. Következő előadóként a Kossuth-díjas hegedűművész, Perényi Eszter növendéke, Somogyi Barnabás egy Bach-művet szólaltatott meg hegedűn. Zongorajátékával Friedrich Hanna növendék, Cseh Julianna és Fenyő Gusztáv előadóművész is elkápráztatta a közönséget, felidézve Tolnay Klári emlékét. Hegedűn Fóris Zsófiát, Nagy Csillag Rózát és klarinéton Fodor Bálintot hallhatta a közönség.

Intenzív tanulási lehetőséget nyújt

A koncertek az este folyamán a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti iskolában folytatódtak. – A hangversenyekkel, versennyel társult kurzus a 12-30 éves, kiemelkedően tehetséges korosztály számára nyújt intenzív tanulási lehetőséget. A többféle hangszeren a tanulók megismerik egymás szakmai problémáit, különböző Kárpát-medencei iskolák zenéről alkotott elképzeléseit, s életre szóló szakmai barátságok is kötődnek. A palóc főváros egyre színesebb kulturális programjának mára elmaradhatatlan része – ismertette Ember Csaba, hozzátéve: – Az esemény megrendezését a Balassagyarmati Tankerület és Balassagyarmat önkormányzata támogatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában