Szezonális finomság

2023.08.25. 06:56

Berobbant a lecsószezon Nógrádban is – íme a recept, amivel lenyűgözhetjük szeretteinket!

Berobbant a nyár egyik legnagyobb slágere, a lecsó, amelyet számos módon el lehet készíteni, de akár húsok mellé is tökéletes, ráadásul idén az alapanyagai is jó termést hoztak.

Nagy Orsolya

Sorra készítik a háziasszonyok a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb ételét, a lecsót

Forrás: Archív fotó | Nool

Fotó: Hüvöi Csaba

Sorra készítik a háziasszonyok a magyar gasztronómia egyik legnépszerűbb ételét, a lecsót, amelyet nem csak nyáron fogyasztanak, de sokan télre is eltesznek belőle.

Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője portálunknak elmondta: idén nagyon sok van a befőző paradicsomból, ugyanakkor kezd drágulni, ugyanis a túlzott hőség nem tesz jót a termésnek.

– A paradicsom kilónkénti ára 350-450 forint körül mozog, de folyamatosan emelkedik. A paprika 500-600 forint, amelynek ára a tavalyi évhez képest nőtt, de nagyon sokan keresik ezt is. A vöröshagymából idén sem lett sok, és 500 forint fölött mozog az ára. Sajnos magyar termés nincs is a piacon, külföldről érkezik csak – közölte Juhász Dávid. Hozzátette: sokan keresik a lecsó hozzávalóit, vannak, akik ládával vásárolnak, de akadnak olyanok is, akik paradicsomlevet főznek.

Erdőtarcsán az önkormányzatnak van konyhakertje, ahol több zöldséget is termelnek, amelyeket többnyire az óvodában használnak fel. Markó Róbertné polgármester elárulta, hogy bizony náluk is megteremnek a lecsó alapanyagai.

– Most sokkal jobbak lettek a termések, mint a múlt évben, hiszen több volt a csapadék. A paprika kiváló minőségű lett, de a paradicsom esetében  a vész sokat elpusztított, így az kevésbé bőséges, mint, amire számítottunk. Szerencsére a vöröshagyma is nagyon jól termett, és nemcsak több, de szebb is lett, mint korábban – fogalmazott a polgármester.

Kifejtette továbbá: minden évben készítenek lecsót, de nem nagy mennyiségben, idén is így történt ez. Sokszor az óvodakonyhán dolgozó szakácsnő főz a gyerekeknek, valamint az Ízőrzők Klub is készített már.

Mi a finom lecsó titka?

– Fontos, hogy mindig friss zöldséget tartalmazzon és ne boltban vásároltat, hiszen utóbbiról nem tudni, hogy azt mivel kezelték, permetezték, ráadásul lehet, hogy nem is hazai. A legjobb, ha otthon, a saját kertünkből szedjük le a termést, amennyiben erre van lehetőség. Az ízesítésen is sok múlik, de mindenki másként készíti, így például van, aki kolbászt, tojást, esetleg füstölt szalonnát tesz bele. Ez többnyire azon múlik, hogy az elődök hogyan főzték és adták át tudásukat – hangsúlyozta Markó Róbertné.

Így készül az egyszerű, de nagyszerű finomság!

A Mindmegette.hu oldalán elárulja, hogyan is készül az ízletes lecsó.

Mint írták: nem kell hozzá más, csupán két fej hagyma, olaj vagy zsír, só, 80 dekagramm paprika, 40 dekagramm paradicsom, egy evőkanál pirospaprika, valamint 5 dekagramm füstölt szalonna.

Az elkészítése is egyszerű. Elsőként a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, majd gerezdekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, ezt követően pedig ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk, míg a szalonnát szintén apró kockákra vágjuk.

Hozzátették: az olajra mehet a szalonna, amelyet mérsékelt tűzön a zsírjából kisütünk. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, végül ízlés szerint megsózzuk. Ezután visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Utána beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük mintegy 15 perc alatt. Végül jöhet a kóstolás és, ha még szükséges adhatunk hozzá sót. Friss kenyérrel tálalva a legfinomabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában