Lakás

2023.08.02. 06:50

Árkörkép: Nógrád-szerte jelentősen drágultak az ingatlanok

Egy friss ingatlanelemzés szerint Nógrád vármegyében a lakásállomány a 89 ezres szinten stagnált, míg a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 5 év alatt 171 százalékkal 241 ezer forintra nőtt.

Palchuber Kinga

Az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint kissé más változások jellemezték Nógrád vármegye lakáspiacát az országos tendenciákhoz képest. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz viszonyítva. Ezzel párhuzamosan Nógrád vármegyében 10 százalékkal 183 ezerre mérséklődött a lakosok száma. A lakóingatlanoké pedig 0,3 százalékkal csökkent, lényegében stagnált, miközben az országos lakásállomány több mint 4 százalékkal bővült

Árkörkép a vármegye lakáspiacáról

Az ingatlanoldal adatai szerint idén július elején összesen több mint 1500 eladó lakóingatlan szerepelt a vármegyei kínálatban. Az átlagos négyzetméterár 241 ezer forint volt, ami 171 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. Salgótarjánban az átlagos négyzetméterár 154 százalékkal 259 ezerre nőtt. Az is kiderült az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező vármegyei településeket nézve Balassagyarmaton például 148 százalékkal 360 ezer forintra, Bátonyterenyén 157 százalékkal 224 ezer forintra, Pásztón pedig 148 százalékkal 300 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai. 

Mit mutatnak az országos trendek?

– A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak – mondta Balogh László, az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője.

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást.

Több mint 500 ingatlan eladó

Az Ingatlanbazar.hu oldalán több mint 520 lakást és házat kínálnak eladásra. Ebből a legdrágább ingatlant Vanyarcon 250 millió forintért árulják, melyet egy érsekvadkerti ház követ 195 millió forintért. A harmadik legborsosabb árú nógrádi ingatlant a portál szerint 192 millió forintért hirdetik Berkenyén. A legolcsóbb ház Vizsláson található 2,5 millió forintért, melyet Szécsényfelfalun és Etesen is egy-egy ház követ 3 millió forintért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában