Augusztus 20.

2023.08.17. 19:58

Államalapító királyunkat ünnepeljük hétvégén, mutatjuk a városok programjait

Szűkebb hazánk települései szinte kivétel nélkül megemlékeznek hétvégén Szent István és az új kenyér ünnepéről. Több községben a falunappal egybekötött programok során elismeréseket is átadnak augusztus 20-án.

Veres Edina

Szent István-nap mellett az új kenyeret is ünnepeljük a hétvégén

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Salgótarjánban koszorúzással és közös imádsággal ünnepelnek

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20. alkalmából a megyeszékhelyen vasárnap 10 órakor koszorúzási ünnepséget és közös imádságot tartanak a Szent István-téren, ahol Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere osztja majd meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. A rendezvényen közreműködnek a Zenthe Ferenc Színház művészei, illetve a Nógrád Táncegyüttes tagjai is. Ezután késő délután, 17 órától a Fő téren megannyi fellépő gondoskodik majd a jó hangulatról, este pedig fényfestés varázsolja majd színessé az éjszakát.

Balassagyarmaton útlezárásra is számítani kell

Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téren vasárnap 15 órakor kezdődik Szent István király ünnepe. Az egybegyűltek elsőként Csach Gábor, a város polgármestere ünnepi beszédét hallgathatják meg, majd Csáki Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke szól a résztvevőkhöz. Ezt követően Molnár Ambrus református lelkész, Turai János plébános és Dóbiás Zalán esperes kérik majd az Úr áldását az új kenyérre. A helyi értékek ünnepe 16 órakor kezdődik, amely során gyermekműsorral, interaktív show-val, és koncertekkel kedveskednek a szervezők a látogatóknak, de emellett kihirdetik a kenyérsütő verseny eredményeit is. A Balassagyarmat Városháza nevű közösségi oldal a városi ünnep miatti útlezárásokra is felhívta a figyelmet. Mint írták, augusztus 20-án, vasárnap vasárnap 9 órától éjfélig lezárják a Rákóczi fejedelem út Bercsényi és Szabó Lőrinc utak közötti részét, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utca Rákóczi fejedelem és Deák Ferenc utak közötti szakaszát. Emellett szintén lezárják a forgalom elől a Madách utcában a Városháza és Vármegyeháza közötti parkolót.

Szentmisével kezdődik Szent István ünnepe Szécsényben

Szécsényben szintén megemlékezést tartanak augusztus 20-án az államalapítás évfordulója és az új kenyér ünnepe alkalmából. A rendezvény 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Ferences templomban. Egy órával később Stayer László, a város polgármestere mond ünnepi beszédet a Szent István emlékműnél, ahol a megjelentek elhelyezhetik koszorúikat. Az ünnepi műsorban a Palóc Néptáncegyüttes működik közre.

Megáldják az új kenyeret és elismeréseket adnak át Pásztón

Pásztón is ünnepi műsorral várják az érdeklődőket augusztus 20-án, vasárnap. A Szent István-napi program „nyitányát” a 11 órás ünnepi szentmise, illetve az új kenyér megáldása jelenti majd a Szent Lőrinc Plébániatemplomban. A helyi művelődési központban 15 órakor ünnepi műsor kezdődik, amelynek keretében fél órával később átadják a Pásztó önkormányzata által alapított díjakat. A polgármesteri hivatal előtti téren délutántól különböző előadók kedveskednek műsorral a közönségnek, majd 17 órakor Farkas Attila polgármester mond köszöntőt és megszegi az új kenyeret, amelyben közreműködik a Rozmaring Népdalkör. Végül az esti órákban Hevesi Tamás, a Muzsla Néptáncegyüttes, Szűcs Judith, valamint a Pedrofon zenekar is színpadra lép.

Idén is a búcsún ünneplik az államalapítást Bátonyterenyén

Bátonyterenyén a hagyományoknak megfelelően a Szent István templom és annak kertje ad helyet államalapításunk ünnepének és a Maconkai búcsú programjainak.

A város önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület által közösen szervezett eseményen a Szent István király templomban 11 órától Csonka Csaba plébános celebrál szentmisét, illetve annak során megáldja az új kenyeret. Letovai Zoltán alpolgármester köszöntője és Nagy-Majdon József polgármester ünnepi beszédét követően átadják a városi kitüntetéseket, valamint a Maconkáért Emlékérmet is. A programok 13 órától színpadi műsorokkal folytatódnak majd. A világot jelentő deszkákra lép majd például a Hungarikum Trió, Simon Kata, de emellett zenés kabaré, örökzöld Abba slágerek, egy helyi blues banda bemutatkozása és a Spam Rock Band koncertje is színesíti majd a Maconkai búcsút.

Az Edda Művek ad koncertet Rétságon Szent István ünnepén

Koncertek sorával készülnek az államalapítás és az új kenyér ünnepére Rétságon. A város művelődési központjának és könyvtárának közösségi oldalán olvasható tájékoztatás szerint az augusztus 20-i programoknak a Hunyadi liget és környéke ad majd otthont. Reggel 9 órától napnyugtáig az érdeklődők kipróbálhatják a sárkányrepülést, míg első előadóként 15 órakor Farkasházi Réka és a Tintanyúl nevű formáció lép színpadra. Őket követi a világot jelentő deszkákon az idén tíz éves Smokin’ Sofa trió, akik után a Kellene Kis Kert zenekar játszik a közönségnek. A Varga Banda gólyalábas műsorát 19 órától csodálhatják meg az egybegyűltek, 20 óra 30 perctől pedig sztárvendégként az Edda Művek ad nagykoncertet Rétságon. Az esti égboltot 22 órától tűzijáték varázsolja színessé, végül 20 perccel később már az ünnepi program zárásaként DJ Tailor B gondoskodik majd a hangulatról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában