Magyar Menyasszony

2023.08.24. 19:28

A vizslási népművész ruhagyűjteményének 85 éves darabjait mutatja be a budapesti kiállítás

Egy, a megszokottól jóval nagyobb babát öltöztetett fel a napokban Bocsi Éva vizslási születésű népi iparművész a székesfővárosban.

Veres Edina

A Népművészet Mestere címmel is elismert babakészítő a napokban a Magyar Nemzeti Múzeumban járt, azonban nem a tárlatok megtekintése céljából. Bocsi Éva a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az idén decemberre tervezett Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállításra egy próbababát öltöztetett fel. Az embermagasságú figurára nem is akármilyen ruhadarabok kerültek, hiszen ahogy azt Bocsi Éva írta: a ruhagyűjteménye 85 éves darabjait „hordja” a próbababa, amely így egy új menyecske viseletét mutatja be.

– Kazáron és Vizsláson az volt a szokás, hogy a nők az esküvő utáni első vasárnapon a menyasszonyi ruhájukban mentek a templomba, de a fejükön már a fiatalasszonyok legdíszesebb fejdísze, az aranycsipke fékető volt – olvasható a Salgótarjánban élő népi iparművész bejegyzésében, amelyből az is kiderült, hogy a fejdísz mellé hátulról még odatűzték a menyasszonyi fátylat, ezzel is jelezve, hogy az előző héten tartották az esküvőt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában