Elismerés

2023.08.24. 19:58

A Király Zsiga-díjas szécsényi mézeskalács-készítő a mai napig büszke arra, honnan indult

A szécsényi Takács Béla mézeskalács-készítő, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének a tagja az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a népművészetért végzett tevékenységének elismeréséül Király Zsiga-díjban részesült a napokban, a Mesterségek Ünnepén.

Lászlók Judit

Mindössze öt ember vehette át a Király Zsiga-díjat, akik közül Takács Béla volt az egyedüli mézeskalács-készítő

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Péter János

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége 1994-ben Király Zsiga-díjat alapított a népi kismesterségek kiemelkedő műveléséért, illetve a népművészeti mozgalomban végzett közösségi tevékenységért. Az elismerést azóta minden évben mindössze öt embernek ítélik oda. A díjat idén Takács Béla egyedüli mézeskalács-készítőként vehette át a napokban, a Mesterségek Ünnepén. 

Takács Béla portálunk érdeklődésére elmondta: nagyon örül az elsősorban szakmai díjnak. Mint megtudtuk: az elismerésre a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete terjesztette fel, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szakmai bizottsága pedig érdemesnek találta arra.

– Természetesen nagyon örülök annak, hogy a szakma ilyen módon is elismeri a tevékenységemet – fogalmazott a szécsényi mézeskalács-készítő. Hozzátette: úgy gondolja, hogy az elismeréshez az is hozzájárult, hogy a hagyományos mézeskalács készítést manapság már nagyon kevesen művelik az országban. Az elmúlt időszakban pedig több bemutatót, köztük szakmait is tartott azért, hogy a tapasztalatait megoszthassa másokkal. Az egyik ilyen alkalomra például az egész országból, sőt, még Németországból is érkeztek érdeklődők. – Nagyon öröm számomra, hogy kíváncsiak a munkámra és a tudásomra – emelte ki Takács Béla.

Arról is beszélt: sokat jelent számára, hogy mindössze öt ember vehette át a Király Zsiga-díjat, akik közül ő volt az egyedüli mézeskalács-készítő. Ugyanakkor a mai napig nem felejti el, honnan indult. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy olyan mestercukrászoktól tanult mint Mizsák László vagy Jagyutt Péter, illetve a mézeskalács készítést a balassagyarmati Czuczor Istvánnétól sajátította el. Az ott tanult stílus pedig a mai napig érezhető, fellelhető az alkotásain. 

Tavasszal Takács Béla mézeskalácsos lakodalmas fáját és kardját a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság Hagyományos Mester Remek díjban részesítette. Az ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában