Elismerés

2023.04.21. 19:51

Az elmúlt negyven évben az ország számos pontján megkóstolhatták a szécsényi mézeskalácsot

A szécsényi Takács Béla mézeskalácsos lakodalmas fáját és kardját a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság Hagyományos Mester Remek díjban részesítette a közelmúltban. Takács Béla pedig ezzel egyre közelebb került ahhoz, hogy elnyerje a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet.

Lászlók Judit

Takács Béla mézeskalácsos lakodalmas fáját és kardját a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság Hagyományos Mester Remek díjban részesítette

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Takács Béla korábban nem nyújtott be pályázatokat a termékei minősítésére, azonban 2021-ben elhatározta, hogy elnyeri a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet. Ennek feltétele, hogy az alkotónak meghatározott számú zsűrizett művet kell megszereznie. A mézeskalács készítők esetében ez azt jelenti, hogy három éven keresztül folyamatosan zsűriztetniük kell a termékeiket. Ezek közül harmincnak Hagyományos Míves Termék elismerést, illetve ötnek Hagyományos Mester Remek-díjat kell elnyerniük.

A szécsényi mézeskalácsos portálunk érdeklődésére elmondta: a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság számára nemrégiben tizennégy terméket, köztük négy olvasót, kétféle papucsot, háromféle babát, egy lakodalmas fát, illetve egy kardot küldött el zsűrizésre. A Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság ezek közül Hagyományos Mesterremek díjban részesítette a lakodalmas fát és a kardot. Ezt követően elmesélte, milyen szerepe volt korábban a lakodalmas fának egy menyegzőn. 

 A lakodalmas fa a mai esküvői torta megfelelője volt

– Régen kevésbé voltak tehetősek az emberek, kevesebb volt a cukrász és a sütemények kínálata is, így a mézeskalács igen előkelőhelyen szerepelt egy lakodalomban – mondta Takács Béla. Hozzátette: az örömkalács mérete nagyban függött a lagzi méretétől, illetve a keresztszülők anyagi helyzetétől. A lakodalmas fa alapja mindig egy édes kelt tészta volt, mint a fonott kalács – később raktak bele gyümölcsszemeket, például mazsolát is. Aztán ebbe a kalácsba szúrtak ágakat, amelyeket rózsaszín krepp papírral vontak be, majd ezekre akasztották fel a minél apróbb mézeskalács figurákat. A fáról nem hiányozhatott a mézeskalácsból készült olvasó, a huszár, a szív, valamint a baba sem. Előfordult továbbá az is, hogy pattogatott kukoricát, illetve puszedlit is tettek rá. Abban az időben mindig két helyen, azaz a menyasszonynál és a vőlegény házánál is tartottak lagzit. Így a lakodalmas fát a hérész a vőlegény rokonaival együtt elvitte a leendő feleség házához, majd a menyasszonytánc előtt a mézeskalácsokat szétosztották a gyerekek között, míg a fonott kalácsot annyifelé szeletelték, ahány vendég volt a lakodalomban. Manapság már ritkán akarnak esküvőre lakodalmas fát, azonban, ha ilyen jellegű felkérés érkezik, akkor annak szívesen teszünk eleget. 

Takács Béla lakodalmas fája pedig azért is különleges, mert a mézeskalácsokon lévő bilétek (nyomtatott képek) több mint százévesek, illetve az általa képviselt hagyományőrző stílust manapság már kevesen művelik. A kardja szintén lenyűgözte a zsűrit, amelyen fellelhetőek a népművészet hagyományai.

A mézeskalácsokon található nyomtatott képek több mint százévesek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– A lakodalmas fa több mint egy héten keresztül készült, beleértve a mézeskalácsok sütését és díszítését is. Sokat dolgoztam vele, így boldog voltam, hogy a zsűri elismerte a munkámat. Azonban a kard ilyen szempontból meglepetés volt számomra, de természetesen ennek is örülök – mondta Takács Béla, aki bízik benne, hogy 2024-ben végül sikerül majd elnyernie a Népi Tárgyalkotó Iparművész címet.

Negyven éve foglalkozik mézeskalács készítéssel

Takács Béla olyan mestercukrászoktól tanult mint Mizsák László vagy Jagyutt Péter. Azonban a mézeskalács készítést a balassagyarmati Czuczor Istvánnétól sajátította el. Az ott tanult stílus a mai napig érezhető, fellelhető az alkotásain. A katonaságtól való leszerelését követően 1985-ben Balassagyarmaton műhelyet bérelt, majd elkezdte felépíteni mézeskalács vállalkozását. 1987-ben Szécsényben megnyitotta a saját műhelyét, ahol később mintabolt is működött. Immár több mint 40 éve foglalkozik mézeskalács készítéssel. Bár a termékeit nem igazán zsűriztette, azok az egész országban ismertek. Ennek köszönhetően neves vásárokra és kiállításokra is rendszeresen meghívták. Különleges alkotásai közé tartozik például a Hollókő mézeskalácsból című kollekciója, amelyet a jövőben szeretne majd újraalkotni. Takács Béla elmondása szerint manapság már nagyon kevesen művelik az országban a hagyományos mézeskalács készítést, így a megszerzett tudását ő is átadta négy kiváló szakembernek azért, hogy az továbbra is fennmaradhasson a következő generációknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában