Gyászhír

2023.08.10. 14:32

99 éves korában elhunyt a gyarmati kórház egykori munkatársa

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a közösségi oldalán jelentette be, hogy elhunyt dr. Baranyi Károlyné dr. László Ilona, a balassagyarmati kórház pathológiai osztályának egykori vezetője.

Lászlók Judit

– Nógrád megye kicsiny falvában, Ludányban született 1924-ben. Elemi- és középiskolai tanulmányait Balassagyarmaton végezte, a Balassi Bálint Gimnáziumban 1943-ban érettségizett. Az érettségi után munkát vállalt a gyarmati megyeházán az Országos Családvédelmi Alapnál, ezt követően pedig a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi fakultására iratkozott be, amelyet 1951-ben fejezett be – írta a polgármester a bejegyzésben. Hozzátetette: egyetemi évei alatt 1948-ban férjhez ment évfolyamtársához, Baranyi Károlyhoz, akivel végzésüket követően a számukra felajánlott álláshelyek közül a nekik legkedvesebbet, Balassagyarmatot választották, a sebészeti és pathológiai területen dolgoztak.

A polgármester kifejtette továbbá: munkája megkezdésekor indult az önálló pathológiai osztály Balassagyarmaton dr. Korill Ferenc főorvos vezetésével, a szakmát tőle sajátította el Ilona, aki a szakvizsgáját 1954-ben szerezte meg. A kórházi munka mellett – mivel szűkebb hazánknak nem volt rendőrorvosa – Nógrád megye valamennyi hatósági boncolását osztályának kellett elvégezni. Mint írta: dr. Baranyi Károlyné dr. László Ilonának volt köszönhető, hogy az 1956-ban a salgótarjáni nemzetőrök, a Hadady Rudolf és a Hargitay Lajos elleni bestiális gyilkosság bizonyítéka, a boncolási jegyzőkönyvek fennmaradtak az utókor számára. 1962-ben megpályázta és el is nyerte a balassagyarmati kórház pathológiai osztályának vezetését, ahonnan 1983-ban vonult nyugdíjba, de még 1993-ban is vállalt ügyeleteket. 

– Egész életét Balassagyarmaton töltötte, lelkes lokálpatriótaként tagja volt a Mikszáth Kálmán Társaságnak, a Kertbarát Körnek, a Kézimunka Körnek és a Honismereti Körnek is, valamint a múzeumi esték, helytörténeti rendezvények rendszeres látogatója volt – hangsúlyozta polgármester.

Több kitüntetést is átvett

Dr. Baranyi Károlyné dr. László Ilona munkája során számos kitüntetésben részesült. 1971-ben átvehette a Kiváló Orvos kitüntetést, majd Nógrád megyében a Perliczi János emlékplakettet elsőként kapta meg, illetve nyolc alkalommal ítélték neki az Egészségügy Kiváló Dolgozója címet. Kiérdemelte továbbá a Munka Érdemrend Ezüst fokozatát, illetve 91 éves korában megkapta a Hazaszeretet Nagy Arany Keresztjének kitüntetését, majd 2016-ban Vasdiplomát vehetett át. Mindezek után Balassagyarmat önkormányzata 2020-ban Pro Urbe díjjal tüntette ki.

Dr. Baranyi Károlyné dr. László Ilona hosszú, türelmesen viselt betegség után 99 éves korában elhunyt. Temetése a balassagyarmati temetőben lesz szeptember 9-én, szombaton 11 órakor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában