Fürdőzés

2023.07.07. 11:28

Veszélyes a szökőkutakban lubickolni, erre figyelmeztetik a nógrádiakat is

Bár tilos és rendkívül egészségtelen, mégis a nyári nagy melegben sokan a közterületi szökőkutakban mártóznak meg, hogy lehűtsék magukat.

Salgótarján központjában is működik a szökőkút. A kővel borított Fő tér klímáját valamelyest javítja a pára a nagy nyári forróság idején

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Megyeszerte beindultak már a szökőkutak és a városi csobogók is, így például Pásztón, Salgótarjánban, Szécsényben, Rétságon és Balassagyarmaton. Sokan ugyanakkor ezeket használják arra, hogy hűsöljenek a kánikulában. Ez azonban igen egészségtelen és nem is erre a célra lett kitalálva.

Gyürky Márta, a Pásztói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy kifejezetten tilos fürdeni a városban található szökőkútban. Emellett inni sem szabad belőle, hiszen az nem ivóvíz. Hozzátette: ez egy köztéri díszelem, amely nem kútként funkcionál. Ugyanakkor szerencsére nem gyakori, hogy fürdenének a szökőkútban.

Szökőkút Salgótarjánban. A városlkók körében népszerű
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Salgótarján önkormányzata korábban portálunknak elárulta, hogy a szökőkutak nem alkalmasak arra, hogy abban fürödjenek, bármennyire is csábító a nyári hőségben. Azok bármilyen hulladékkal, rágcsáló, kisállat vagy madárürülékkel is szennyeződhetnek, így vizük fertőzések forrása lehet. A vízforgatást nem fürdőmedence ellátásra tervezték, éppen ezért sokkal hamarabb és nagyobb eséllyel meg tudnak telepedni olyan baktériumok, amelyek hasmenéses, vagy hányásos megbetegedéshez vezetnek, de bőrirritációt is okozhatnak.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos korábban kifejtette: a nyári napokon 25 akár Celsius-fok fölé is melegedhet a víz hőmérséklete a szökőkutakban, amely kedvez a baktériumok szaporodásának. Veszélyes lehet továbbá a vízbe levő por, állati ürülék és a talajszemcsék is. Elsősorban hasmenést vagy gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok lehetnek ott. A szökőkutakban nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amelyet könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik. Ezáltal olyan baktériumok is a tüdő léghólyagocskáiba juthatnak, amelyek influenzaszerű tüneteket, vagy tüdőgyulladást okozhatnak.

Bár vonzó látvány a vízsugár, fertőzések hordozója lehet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Dr. Balogh Botond, Héhalom háziorvosa elmondta, hogy sajnos többféle bakteriális fertőzést el lehet kapni, elsősorban az állatoktól, annak, aki a szökőkútban mártózik meg. A madarak például oda piszkítanak, de egyéb szennyeződések is bekerülhetnek a vízbe, amely különféle bőrgyógyászati, de akár légúti megbetegedéseket okozhat. Sajnos sokan pedig ott mossák meg a kezüket, ami szintén nem higiénikus.

A háziorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy lehetőleg senki ne fürödjön a szökőkutakban, ugyanis az igen káros az egészségre. Helyette inkább válasszák a strandokat, ahol biztonságosan élvezhetik a vizet a nagy nyári forróságban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában