Szökőkutak

2023.05.21. 11:18

A szökőkút nem játék! – több nógrádi városban már beindult a csobogás

A jó idő beköszöntével a településeken található szökőkutak frissítő vízsugárral hűsítik környezetüket. Bátonyterenyén kívül megyénk összes városában gyönyörködhetnek a járókelők a csobogókban. Az időjárás ugyan még nem túl kedvező, mégis van, ahol már üzemelnek a térdíszítő elemek.

Gulyás Edina

Pásztón már üzemel az egyik szökőkút

Forrás: Nool

– Salgótarjánban klasszikus értelemben vett szökőkút nincs, két csobogó működik a városban – tájékoztatott megkeresésünkre a városüzemeltetési iroda. – Az Erzsébet téren úgynevezett egy medencés csobogó, a Fő téren pedig egy sík csobogó található. Beüzemelésük időjárás függvényében történik, a jelenlegi előrejelzések szerint ez legkorábban június elsejével várható.  

Mint arról beszámoltak: tavaly, az üzemszerű működés közben történt azokban rongálás, bár nem bizonyítható, hogy szándékosan. Valószínűleg a „síkcsobogóra” felmászó gyerekek léptek rá, vagy rúgtak bele a fúvókákba. Az ivókutak és a párakapuk esetében is előfordultak rongálások, melyek bár nem okoztak jelentős kárt, de a működőképességet akadályozták.

Az iroda munkatársai arra is felhívták a figyelmet, hogy a szökőkutas lubickolás nem egyenlő a medencés, vagy a szabad vizekben történő fürdőzéssel. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele: a szökőkutak nem alkalmasak arra, hogy megmártózzanak benne, bármennyire is kecsegtető a nyári hőségben. A beépített szűrők a nagyobb szennyeződésektől ugyan folyamatosan tisztítják a vizet, ez azonban a fertőzésekkel szemben nem ad védelmet. A szökőkutak bármilyen hulladékkal, rágcsáló, kisállat vagy madárürülékkel is szennyeződhetnek, így vizük különböző fertőzések forrása lehet. A vízforgatást nem fürdőmedence ellátásra tervezték, éppen ezért sokkal hamarabb és nagyobb eséllyel meg tudnak telepedni olyan baktériumok, amelyek hasmenéses, hányásos megbetegedéshez vezetnek, vagy bőrirritációt okozhatnak.

Pásztón már üzemel az egyik szökőkút

– Pásztó központját két szökőkút díszíti, az egyik már üzemel, a másik is hamarosan beindul – tájékoztatott Genyéné Batta Nikoletta, a városüzemeltetési osztály vezetője. Hozzátette: amíg a játszóterek és a padok esetében előfordul szándékos rongálás, addig a kutaknál nem tapasztaltak hasonlót. Táblával figyelmeztetik a lakókat arra, hogy a térdísz nem ivóvízzel van feltöltve, illetve, hogy ne engedjék azokban fürödni a gyerekeket. Nem is jellemző, hogy pancsolnának a szökőkutakban. 

Tavasztól őszig működnek Szécsényben

Szécsényben szintén két helyen, a polgármesteri hivatal melletti területen és a Szentháromság téren díszítik a várost vizes térelemek, azok általában tavasztól őszig működnek. Azonban jelenleg mindkét kút meghibásodott, karbantartásra szorulnak. Amint a szakemberek végeznek a javítással, üzembe helyezzük azokat – közölte Stayer László, a város első embere.

Tíz éve működik a csobogó Rétságon

Aki Rétságon az általános iskola környékén sétál, hallhatja a szökőkút csobogását. A hideg idő beköszöntéig élvezhetik azt a helyiek. – Mintegy tíz éve működik a városunkban a vizes térdísz, ami jelenleg még nem üzemel. Amint kedvezőbbre fordul az időjárás magasba szökken a vízsugár – fogalmazott Mezőfi Zoltán polgármester, hozzátéve: – Sajnos előfordul, hogy megrongálják, szeméttel dobálják tele a kutat, emiatt abban már kellett szivattyút is cserélni. Szerencsére azonban fürdőzésre nem használják azt a helyiek. A szökőkút fenntartási költsége nem jelentős, mivel vízforgatóval van ellátva.

Elvégezték a karbantartási munkát Balassagyarmaton

Balassagyarmaton a polgármesteri hivatal előtt gyönyörködhetnek a járókelők a vizes parkdíszekben, ami május elsejétől működik reggel 9 és este 20 óra között. Gaál Dénes a Balassagyarmati Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet igazgatója arról tájékoztatott, hogy a szökőkút beüzemelését megelőzően a szakemberek elvégezték annak karbantartási munkáit, így az problémamentesen működik. 

– Városunkban a Palóc Ligetben található még szökőkút. Mivel azonban a Zöld Csiga Programban jelenleg is zajlik a terület megújítása, az le van zárva, a kút itt nem üzemel. A vizes térelemet a munkálatok során elbontják és áthelyezik. Az arra megfelelő helyszín kiválasztása még folyamatban van – fogalmazott Gaál Dénes. – Ennek megfelelően az önkormányzat későbbi időpontban helyezi üzembe ezt a szökőkutat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában