Mélyről a magasba

2023.07.24. 16:55

Van kiút a kilátástalanságból: mára hátrányos helyzetű embereken segít a nógrádi roma srác

Gáspár Sándor egy kis nógrádi faluban, magyarcigány családban nőtt fel, szegénységben. Mindenképp ki szeretett volna törni ebből a közegből, ezért rengeteget tanult, s végül kitartása célra vezetett. Mostanra a Belügyminisztériumban dolgozik, és hátrányos helyzetű embereken segít.

Nool.hu

„Egyetlen kitörési lehetőségem a tanulás volt" – vallja Gáspár Sándor

Forrás: Ripost

Fotó: Balogh Tibor

Gáspár Sándor mindössze 28 éves, de már leküzdötte azokat az akadályokat, amelyeket származása és hátrányos helyzete állított elé. Hendikepből indult, hiszen egy Nógrád megyei magyarcigány családból származik, három testvére van, ő a legidősebb. Sándor családjában nem volt ismeretlen az alacsony iskolai végzettség, a munkanélküliség, s nem ritkán anyagi gondokkal is küzdöttek, ennek ellenére összetartó családban nőtt fel és jószándékú emberek vették körül. 

Talán éppen ez az oka annak, hogy bár anyagilag kevésbé, lelkileg annál inkább tudták támogatni a roma fiatalt, hogy küzdjön álmaiért és ne hagyja abba a tanulást, ami mára egészen a belügyminisztériumi munkáig vezette.

– fogalmaz Gáspár Sándorral készült interjújában a Ripost

Édesanyja és tanárai is támogatták céljai elérésében

A fiatalember már általános iskolás korában eldöntötte, hogy tovább szeretne tanulni, és ebben tanárai is támogatták őt. 

– Általános iskolában is már jól tanultam és valahogy mindig is megvolt bennem az igény a továbbjutásra. Nagyon hamar és fiatalon felismertem a környezetemben a nincstelenséget, amit én el akartam kerülni. Egyetlen kitörési lehetőségem a tanulás volt, amiben édesanyám és a tanáraim is támogattak és biztattak. Mindig egyengették az utam, bátorítottak, s elhitették velem, hogy több van bennem, mint amit én gondolok – mesélte a Ripostnak Gáspár Sanyi, aki általános iskola után Balassagyarmatra került gimnáziumba, az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) keretén belül.

Gáspár Sándor elnyerte egyetemén a Tehetséges Roma hallgatói díjat, az Ehök Nívódíjat, életútjáról pedig rövidfilmet is késztettek már
Gáspár Sándor elnyerte egyetemén a Tehetséges Roma hallgatói díjat, az Ehök Nívódíjat, életútjáról pedig rövidfilmet is késztettek már
Forrás: Ripost

– Az AJTP volt számomra az ugródeszka, egy teljesen új világ nyílt meg előttem, a tanulással elérhető lehetőségek sora– emelte ki, majd hozzátette, innen már egyenes út vezetett számára a felsőoktatás irányába. Mivel sok tanár és kollégiumi nevelő segítette őt, így a tanári pálya inspiráló lett számára, ezért aztán ő maga is pedagógusképzésre jelentkezett az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem falain belül, történelem-etika szakirányon.

Sándor 2021-ben tanári diplomát szerzett az egri egyetemen
Sándor 2021-ben tanári diplomát szerzett az egri egyetemen
Fotó: Gáspár Sándor / Forrás: Ripost

– Az egri tanulmányaim alatt is már foglalkoztattak bizonyos kérdések, területek, mint a felzárkózás, oktatás, ifjúságpolitika, sőt egy-egy programnak önkéntese vagy dolgozója is voltam. Egerben tagja lettem az Egri Roma Szakkollégiumnak, és itt találkoztam a felzárkózás-politika munkatársaival is, akik végül meghívtak a jelenlegi munkámra a minisztériumba – fejtette ki.

Fontos céljának tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet a romák jelenlegi helyzetére 

A mélyről induló, ám magasra törő nógrádi roma srác azon fiatalok közé tartozik, aki nem csak megtapasztalta a kitartás és a tanulás eredményét, de tapasztalatait el is meséli és kamatoztatja is annak érdekében, hogy más fiataloknak segítsen.

Magam is roma családba és közösségbe születtem. Ahogyan fontos roma emberként a roma közösségben példát mutatnom, ugyanúgy fontos magyar állampolgárként a magyar társadalom értékes és hasznos tagjává válni. Abszolút szívügyem a terület. Fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a romák helyzetére és hozzájáruljak a változás előmozdításához a társadalomban

– fogalmazott a Ripost érdeklődésére Sanyi, aki elmondta azt is, hogy felzárkózás-politikai munkájába beletartozik az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és a szemléletformálás területe is. Minisztériumi munkáján belül számos konferencián, kutatásban és terepmunkán is képviseli és segíti a romákat, személyes példája pedig felkiáltójel mindenki számára a szakmában.

Nehéz sorsú fiatalként is megvalósíthatók az álmok

Sándor jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományok szakán tanul, s célja nem más, mint hogy saját családjának meg tudja majd teremteni azt az egzisztenciát és életkörülményt, ami neki nem adatott meg. Legnagyobb motivációja, hogy bebizonyítsa, igenis képes nehéz sorsú fiatalként is megvalósítani azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé, sőt, ugyanezt tanácsolja mindenkinek, aki hasonló helyzetből indul, mint ő.

Merjetek nagyot álmodni és kitartóan dolgozzatok az álmaitok megvalósításáért. Nem számít, hogy milyen kis faluból jöttök vagy milyen körülmények között nőttetek fel, a lehetőségek mindig ott vannak előttetek. Higgyetek magatokban, tanuljatok és fejlődjetek, keressétek a lehetőségeket, legyetek kitartóak és állhatatosak és mindenekelőtt élvezzétek azt az utazást, amit mindez magában rejt

– üzent minden hátrányos helyzetű fiatalnak Gáspár Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában