Kánikula

2023.07.17. 13:49

Továbbra sem tágít a hőség Nógrádban, az allergiásokra kifejezetten nehéz napok várnak

Még mindig nagy a forróság, ezért egészen július 19-ig, szerdáig érvényben lesz a hőségriasztás országszerte, így szűkebb hazánkban is.

Nagy Orsolya

Fontos a szellős ruha viselése, de az is, hogy az ember fejét ne érje közvetlen napsütés

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A nagy meleg sokak szervezetét megviseli, ezért nem árt óvatosnak lenni és betartani néhány egyszerű szabályt!

Figyelni kell a tünetekre!

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője még korábban portálunknak elárulta, hogy mire kell ügyelni.

– A napszúrás tünetei a fejfájás, a szédülés, az izzadás, a hányinger, a hányás és a rosszullét. Ez egy veszélyes állapot, ez esetben hűvös helyre kell húzódni és bőséges mennyiségű folyadékot fogyasztani. Hőguta is előfordulhat a kánikulában, amely életveszélyes helyzet, így azonnali beavatkozást igényel. Az erős, lüktető fejfájás, a hányinger és a hányás mellett tudatzavar, majd akár eszméletlenség is ki alakulhat. A testhőmérséklet gyorsan emelkedik, nem ritkán 41 Celsius-fok fölé, így azonnal mentőt kell hívni – közölte a szóvivő.

Hozzátette akkor azt is, hogy érdemes naponta két-három liter folyadékot inni és megfelelően táplálkozni. Emellett fontos a szellős ruha viselése, de az is, hogy az ember fejét ne érje közvetlen napsütés.

Védeni kell bőrünket a naptól!

A bőrünk védelméről sem szabad megfeledkezni, hiszen 30 fokos hőségben könnyen leéghetünk.

Dr. Magyari Ildikó, salgótarjáni bőrgyógyász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy minimum 50 faktoros krémet kell használni és lehetőleg 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk a napon! Akiknek pedig mindenképp a szabadban kell dolgozniuk, azok kiemelten figyeljenek a bőrük védelmére!

Marad a kánikula

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint ma szintén forróság lesz, 35 Celsius-fokos hőmérséklettel, de egy-egy zápor és zivatar megzavarhatja a napsütést. A hét további napjain pedig továbbra is hőség lesz, de több lesz a csapadék zápor és zivatar formájában. A hőmérséklet pedig 30-34 Celsius-fok között alakul majd.

Kifogásolt a levegő minősége, felerősödik a pollenterhelés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiéniás indexe alapján több városban is kifogásolt a levegő minősége, köztük pedig Salgótarjánban is, ezért nem árt vigyázni és kevesebb időt tölteni a szabadban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a pollenjelentése alapján elmondható, hogy nehéz napok várna az allergiásokra, ugyanis a pollenterhelés felerősödik.

Mint írták: a csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban van jelen. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan a közepes tartományban alakulhat, csakúgy mint az útifűé.

A kültéri allergén gombák közül pedig az Alternaria spóraszáma az, amely magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában