Fejlesztés

2023.07.23. 15:37

Több mint 100 millió forintból alakítottak ki rendelőket Salgótarjánban

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen vett részt a TOP Önkormányzati tulajdonú orvosi és védőnői rendelők kialakítása című pályázatán. Ennek köszönhetően 107 millió 628 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházás megvalósítására. A projektet a közelmúltban zárta le a városvezetés.

Veres Edina

Salgótarján önkormányzatának az orvosi és védőnői rendelők kialakítását célzó pályázata 2017. év végén kapott pozitív bírálatot, míg a támogatási szerződés 2018 áprilisában lépett hatályba. A portálunkhoz eljuttatott közlemény szerint, a projekt céljai között szerepelt az önkormányzati fenntartású, egészségügyi alapellátást biztosító intézmények szolgáltatásainak javítása, infrastruktúrájuk korszerűsítése, valamint az ellátást nyújtó telephelyek számának bővítése. Szintén az elérni kívánt kitűzések között volt a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés fejlesztése, az egészségügyi ellátórendszer eredményességének és hatékonyságának növelése, valamint a prevenciós funkciójának javítása. A munkálatok során hat egészségügyi alapellátást nyújtó szolgálat felújítása valósult meg.

– Ezek közül öt darab alapellátás kialakítása történt meg egy korábban kihasználatlan, funkció nélküli, önkormányzati tulajdonú iskolaépületbe. Az új egészségügyi létesítménybe a 6. és 11. számú házi gyermekorvosi körzet mellett a 19. sz. felnőtt háziorvosi körzet, valamint a szintén a településrészen található 12. és 13. számú védőnői körzet is beköltözött, immáron önálló, saját rendelőkkel – olvasható a tájékoztatásban, amelyből az is kiderült, hogy az épületben létrehoztak egy multifunkciós helyiséget is. Abban például várandós torna és szülőszerepre felkészítő csoportfoglalkozások mellett kismamáknak, csecsemőknek, illetve gyermekeknek szóló csoportos egészségfejlesztő programok is megtarthatóak. A helyiség továbbá alkalmas arra is, hogy eseti vagy rendszeres szűrővizsgálatok helyszíne legyen.

Új funkciókkal is ellátták

A tájékoztatásban leírtak szerint az egészségügyi szolgáltatások új otthonaként kiválasztott ingatlan megannyi átalakításon esett át annak érdekében, hogy az új funkcióit maradéktalanul betölthesse.

– A létesítmény a fejlesztés előtt nem volt alkalmas a tervezett egészségügyi alapellátások befogadására, valamint az alaprajzi elrendezése sem bizonyult megfelelőnk, emiatt a teljes körű átalakítására volt szükség. Az épület energetikai felújítása, valamint akadálymentesítése nem volt e pályázat része, így ezeket a feladatokat egy másik beruházás keretében oldotta meg az önkormányzat. A két projekt kivitelezése egymással párhuzamos zajlott – fejtették ki a közleményben, rámutatva arra is, hogy az új rendelő és védőnői szolgálat alapvető működéséhez szükséges eszközöket, berendezéseket és bútorokat is beszereztek a pályázat részeként. Emellett pedig az Ady Endre úton található 8. számú védőnői körzet fejlesztése is megvalósult, illetve ott is új eszközöket szereztek be.

Hozzátették: az egészségügyi alapellátásokhoz kapcsolódó működési engedély megszerzését követően az egészségcentrum már 2022-ben megkezdhette működését, azonban az adminisztrációs feladatok elhúzódására való tekintettel csak most zárhatták le a projektet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában