Palóc Búcsú

2023.07.27. 16:23

Színes programokkal készül a Palóc Múzeum a Szent Anna-napi búcsúra

Mint arról korábban portálunk beszámolt, idén július 28-tól 30-ig rendezik meg a Palóc Búcsú és Folkfesztivált Balassagyarmaton. A Palóc Múzeum színes programokkal és rendhagyó nyitvatartással készül az eseményre.

Lukács Zsófia

A balassagyarmati Palóc Múzeum is készül a hétvégi vallási és hagyományőrző rendezvényekre

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Pénteken és szombaton reggel 9 órától este 19.30-ig , vasárnap pedig reggel 9órától délután 17 óráig várja a látogatókat a múzeum. Az Ipoly-parti város vallásos-népművészeti eseményét  július 28-tól, péntektől egy folkfesztivál is kíséri. Pénteken 18 órától a múzeum látványtárában A rimóci torony, de messzire ellátszik címmel Kissné Rozália és Paluch Norbert beszélget világhíres népviseletükről az Örökség Kulturális Műhely rendezvényén. 

Július 29-én, szombaton a Palóc Múzeum Folkudvarában a 16.30-tól a Paramisi Társulat zenés-táncos mesejátékát láthatják az érdeklődők, majd 19.30-tól Szent Annához imádkoznak a múzeumi káponkánál nemzetünk megmaradásáért, gyermekáldásért és a családokért.
A város főterén, a Folktéren 17 órától hagyományőrző énekesek lépnek fel, hangszerbemutatót tartanak, majd palócország falvai is bemutatkoznak.

 

Palóc ételeket is kóstolhatnak a résztvevők

 

Ezután 19 órától a Muzsla néptáncegyüttest láthatja a közönség. A palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkednek 20 órától. Az eseményen 21 órától fellép a Ghymes együttesből ismert Szarka Tamás és zenekara. Napközben palóc ízek utcája, vásári kavalkád, mesterségek műhelye, kisivó, népzenei pavilon, palócportál és Izolda népi játékai is várják a látogatókat a rendezvényen.

Július 30-án, vasárnap a palóc búcsút tartják Szent Anna tiszteletére: 9.30-kor gyülekező a főplébánia temploma előtt, ahonnan 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. 10.30-kor az ünnepi szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök és Turai János kanonok, plébános végzi, közreműködik a Szent Felicián kórus, Lőrincz Sarolta Aranka, Rimóci rezesbanda és a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.  A szertartást követően vendégségbe várják a búcsú résztvevőit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában