Fejlesztés

2023.07.10. 12:27

Szeptemberre befejezhetik a szakemberek a szécsényi tanuszoda építését

A közel egymilliárd forintból megvalósuló szécsényi tanuszoda munkálatai 2021-ben kezdődtek el, a létesítmény jelenleg 85 százalékos készültségi szinten van. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Sajtóirodájának közlése szerint a tanuszoda várhatóan szeptemberre elkészülhet.

Lászlók Judit

Idén ősszel már birtokba is vehetik a helyiek az új sportlétesítményt

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Sajtóirodája portálunk kérdéseire válaszolva közölte, jelenleg a belső burkolás, a légtechnika kiépítése, a gépházi és a közműépítési munkák zajlanak.

– A teljes átadásig elkészül a medencefólia beépítése. A fenti munkafolyamatok befejezését követően a tereprendezés és a parkoló építése is a végfeladatok egyik eleme lesz – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium Sajtóirodája. Hozzátették: – A tanuszoda két tanmedencét tartalmaz, amelyek közül a kisebbik 10x6x0,8 méteres, a nagyobbik pedig 25x15x1,9 méter. A kisebb tanmedence a 80 centiméteres vízmélységével a biztonságos úszásoktatás lehetőségét kívánja biztosítani. 

A sajtóiroda kifejtette továbbá, az épület egyszerűen tagolt, amely a két medencével ellátott medencetérből és az ezt kiszolgáló két tömegre bontott öltözőszárnyból áll. A két öltözőblokk között található az előtér, ahonnan a medencetérbe is belátni, ezzel segítve a tájékozódást. Az épület kiszolgáló gépészeti terei nagyrészt a tetőtérben, vízgépészete pedig a pincében kapott helyet.

Mint kiderült: a létesítmény napi üzemidejét 6-20 óráig tartó nyitvatartási időben határozzák majd meg, de ez függ a helyi közönség igényeitől. Általában a 8-16 óráig terjedő időintervallumban az iskolai tanórákat fogják tartani, előtte és utána a nagyközönség használhatja az épületet. A létesítményben egyidejűleg összesen 80 felhasználó tartózkodhat.

 

Iskolásokat taníthatnak úszni

 

Kiemelték, a tanuszodát igénybe veheti a járás minden tanulója, illetve iskolája, az iskolai testnevelés oktatás keretein belül. Az épület az úszásoktatás fejlődésének elősegítésére jön létre, elsőrendű funkciója az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás kiszolgálása. Természetesen a tanuszoda oktatási időn kívül – üzemeltetői döntés szerint – külső közönség kiszolgálására is alkalmas lesz, így a helyi, mindennapi sportélet fejlődését, kivirágzását is támogatni fogja. Az épület kialakítása – a berendezési tárgyak nélkül – mintegy egymilliárd forintból valósult meg, amely magában foglalja a napelemek telepítését is.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra készülhet el az uszoda, azt válaszolták, hogy szeptemberre. Azonban e terv megvalósulása függ a közműszolgáltatói ügyintézés és a használatbavételi hatósági eljárás idejétől is. Hangsúlyozták, a beruházás elkészülte után a tanuszoda megnyitása az üzemeltető Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. hatáskörébe fog tartozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában