Szemetelés

2023.04.12. 06:50

Évtizedes lomok kerültek elő a sekélytengeri üledékeknél Egyházasgergén

A 16 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri homokkő egyházasgergei földtani alapszelvényénél gyűjtötték össze az ott évtizedek alatt felhalmozott lomokat nemrégiben a TETT Alapítvány önkéntesei.

A.E.

Egy 10 köbméteres konténer rövid idő alatt megtelt a területen felhalmozott lomokkal

Forrás: BNPI

– Föld napi előzetesként a 16 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri homokkő egyházasgergei földtani alapszelvényénél a TETT Alapítvány önkéntesei szorgoskodtak április első hétfőjén. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közös szervezésben a Tavaszi Nagytakarítás kampány keretén belül valósult meg – számolt be róla weboldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az évek során rengeteg hulladékot halmoztak fel a területen
Az évek során rengeteg hulladékot halmoztak fel a területen
Forrás: BNPI

Tisztázták, természetesen nem a Kárpáti-tenger hullámai által összemosott, hanem a helyi lakosság által összehordott kommunális hulladék összegyűjtését kezdték el, s 10 köbméteres konténer rövid idő alatt meg is telt. Az önkénteseknek nem volt egyszerű dolguk, hiszen a felhagyott homokbánya lábánál sűrűn benőtt bozótosból nehéz volt kiszedni az évtizedes lomokat.

A fogyasztói társadalom falusi látlelete lassan bontakozott ki a fiatal akácosban

– fogalmaztak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységét egyébként már egészen 2003 óta segíti a Támasz az Embernek - Támasz a Természetnek Alapítvány, akik emellett a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani bemutatóhelyeinek fenntartásába is besegítenek. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen is dolgozó lelkes önkéntesek a szemétszedés után a homokbánya rétegeit és interpretációs tábláját is megtekintették – közölte a nemzeti park. 

Íme a homokkőbánya interpretációs táblája
Íme a homokkőbánya interpretációs táblája
Forrás: BNPI

– Az Egyházasgergei Homokkő Formáció típusos lelőhelye a Kárpáti-tenger 16 millió évvel ezelőtti partszegélyi bázisképződményét, földtani alapszelvényét tárja fel. Parti ívesen keresztrétegzett aprókavicsos, glaukonitos homok- és homokkő padjai kőzetlisztes, agyagzsinóros rétegekkel váltakoznak, felső részükön sötétbarna mangánsávos betelepülésekkel. Puhatestű maradványai alapján chlamysos homokkőnek is nevezik, a Geopark területén több helyen felszínre bukkan. A salgótarjáni barnakőszéntelepes összletre eróziós diszkordanciával települ, a Cserhát keleti részén annak felső részét áthalmozva kimosta. Kazárnál cápafogas, alsó része csökkentsósvízi (cardiumos-oncophorás) faunát tartalmaz, egykori folyótorkolati környezetet jelezve. Fölfelé nyíltabb vízi, agyagos tengeri üledékekkel fogazódik, a Garábi Slírbe megy át – részletezi közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Zsákszámra szedték az önkéntesek a szemetet
Zsákszámra szedték az önkéntesek a szemetet
Forrás: BNPI

Hozzátették, ha már átmegy, akkor mindenkinek azt javasolják, hogy kerekedjenek fel és látogassák meg a tavasz beköszöntével a határon átnyúló palóc geopark bemutatóhelyeit – köztük az Egyházasgerge közelében található Ipolytarnóci Ősmaradványokat is. 

De bárhová is megyünk, a természetben járva szemetet ne, csak lábnyomainkat hagyjuk hátra

– hangsúlyozta a nemzeti park.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában