Búcsú

2023.07.01. 17:15

Palóc búcsúban adtak hálát a hívek a herencsényi templom felújításáért (fotók)

Keresztállító palóc búcsút tartottak Herencsényben szombaton. Az eseményen felszentelték a megújult templomot, az urnafalat, a haranglábat és a templomhoz vezető utat is.

L.ZS.

Az eseményen felszentelték a megújult templomot is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Az ünnepi szentmisére a hagyományokhoz híven idén is gyalogos zarándokok érkeztek a szomszédos településekről, többek között Rimócról, Cserhátsurányból és Nógrádsipekről is. A zarándokokat Bucsánszki Csaba, Herencsény polgármestere fogadta, majd Dóbiás Zalán atya a mise elején megáldotta őket és a felújított templomot is.

– A templom rendbetételét a pályázati támogatáson túl a hívek adománya is segítette. A búcsú ünnepén arról elmélkedjünk, hogy mit jelent életünkben a kereszt, a megváltás szimbóluma – mondta Dóbiás Zalán, a balassagyarmati Bosco Szent János Szalézi Plébánia esperes-plébánosa. Prédikációjában arra is kitért, hogy bár fizikailag nem lehetnek ott a Palócok Vigyázó Nagykeresztjénél, de lelkiekben minden zarándok ember odaképzeli magát a helyszínre.

Az ünnepi szentmisét követően a körmenet a hívőkkel együtt az új urnafalhoz és a haranglábhoz vonult a korszerűsített temetőúton, ahol Zalán atya megáldotta a beruházásokat. Mint megtudtuk: a haranglábat a helyiek adományából építették, míg a belehelyezett harangok már több mint 100 éve is a falu közepén csendültek fel. A herencsényiek és a környékbeli vendégek ezt követően közösen ünnepeltek a falunapon a település központjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában