Hagyományok

2023.07.16. 09:55

Őseik örökségét mutatták be a kisterenyei nyugdíjasok

Régi terítők, hímzett vásznak, kötények adták a témát a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub legutóbbi foglalkozásán, a kiállított tárgyakhoz fűződő tudnivalókról is hallhattak a résztvevők.

A résztvevők nem csak láthatták a szépséges, régi textíliákat, hanem a hozzájuk kapcsolódó történeteket is megismerhették

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Őseinktől örököltük címmel tartott foglalkozást a Kisterenyei Kastélykerti Nyugdíjas Klub a napokban a Palóc Portán

– Az összejövetelen Rakottyai Józsefné Magdika, Handó Tiborné Margitka és Szűcs Andrásné Rózsika klubtagok tartottak bemutatót, akik szebbnél szebb, családjuktól örökölt kézimunkákat sorakoztattak fel és rövid előadás keretében elmesélték a kiállított darabokhoz fűződő hagyományokat és saját emlékeiket is – tájékoztatott Tóthné Répás Éva, a klub vezetője. 

Szép számú érdeklődő vett részt a rendezvényen
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, szó esett arról, hogyan készült régen a vászon, és mely terülteken használták az anyagot, arról is hallhattak a résztvevők, hogy a korabeli lakodalmakban a menyasszony tánckor használt pénzgyűjtő tálra milyen terítő került. A nyugdíjas klub tagjai láthattak 100 évnél is idősebb terítőket, valamint kötényeket olyan sorrendben, ahogy a kislányoktól kezdődően a fiatalasszonyok hordták azokat. 

– Meglátogatta foglalkozásunkat Máthé Rita, a Palóc Népdalkör vezetője, aki hasznos kiegészítést tett a látottakhoz. A bemutató végén elénekeltük a Kisterenyén húzzák a hat órát című dalt, ezzel fejezve be a korabeli bemutatót – fogalmazott a klubvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában