Jegyzet

2023.07.11. 14:40

Mikor adjuk fel?

Fontos, hogy tanuljunk a kudarcokból és veszteségekből – Lászlók Judit jegyzete.

Lászlók Judit

A tanulók számára az egyetemi, főiskolai jelentkezés egyszerre örömteli és stresszes. Egyrészt el kell dönteni, hogyan és milyen irányban folytatják tovább az életüket, illetve ilyenkor derül ki, megért-e az évek alatt befektetett munka. Ugyanakkor mindez izgalmas is, hiszen számos új kaland és örökre szóló élmény vár majd a diákokra. 

Nálunk július 26-ig kell várni a felvételi ponthatárok kihirdetésére, Kínában, viszont ezek már ismertek. Sajnos, azonban nem mindenki örülhet sikernek. A világhálót bejárt Liang Si kínai milliomos története pedig már egyszerűen abszurd. A hírek szerint a férfi huszonhetedik alkalommal is elbukta az egyetemi felvételit, mivel ezúttal sem érte el a minimum pontszámot. A férfi állítása szerint 1983 és 1992 között, majd 2001 óta minden évben megpróbált bejutni a felsőoktatásba sikertelenül. Bár nem ismerem a kínai oktatási rendszert, a középiskolából a felsőoktatásba vágyó tanulók központi tesztje, azonban hírhedten nehéz. Így talán érthető is, ha nem sikerül valakinek elsőre. Na, de hogy huszonhetedik alkalommal sem? A kínai milliomos legnagyobb vágya, hogy értelmiségévé váljon, így vélhetőleg jövőre is megpróbálkozik majd a felvételivel.

Ugyanakkor talán érdemes lenne megvizsgálni az okokat, miért vall mindig kudarcot? Azt gondolom, hogy sosem szabad feladni, de ha nem tanulunk a kudarcokból és a veszteségekből, akkor az nem visz előre. Ezért úgy hiszem, néha éppen a „sikertelenség” szolgálja az érdekeinket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában