Természeti jelenség

2023.07.25. 20:25

Meteor robbanása hallatszott Salgótarján környékén hétfőn

Érdekes jelenség történt tegnap délután, 15 óra 18 perc környékén egy fényes tűzgömb volt látható a nappali égen amely a szlovákiai Poltár melletti Ipolymagyari felett hunyt ki mintegy 29,2 kilométeres magasságban, legalábbis a nappali égen eddig lehetett követni – írja közösségi oldalán a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Kéri István

A hangrobbanást a mátrai, piszkés-tetői infrahang állomások is regisztrálták, ez látható “tüskeként” a képen

Fotó: Forrás ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, Facebook

Mint most kiderült: az ezen jelenség végét jelentő robbanás hangja volt hallható Salgótarjánban és több tíz kilométeres sugarú körzetében. A közösségi oldalak beszámolói és kommentárjai szerint a robbanásszerű hangot Rimaszombattól Pásztóig, a város legalább mintegy 30 kilométeres körzetből igazolta vissza a lakosság, de akadtak ettől távolabbi visszajelzések is. Egyesek a föld rengését is érezni vélték a hanghatással párhuzamosan, de voltak, akik vadászgépek hangrobbanására gyanakodtak.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium által kedden délután megosztottak szerint hatalmas robbanással fejezte be útját a tűzgömb, ez volt hallható a térségben. A hangrobbanást a mátrai, piszkés-tetői infrahang állomások is regisztrálták, ez látható “tüskeként” borítóképünkön.

Gucsik Bence a Meteoritok elnevezésű Facebook csoportban tette közzé számításait, illetve hívta fel a figyelmet a jelenségre. Azt írta: a meteorit 60 kilométer felett kezdett annyira izzani, hogy már a nappali égen is látszódott. Belépési sebességét másodpercenként közel 14 kilométerre becsülte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában