Hagyományőrzés

2023.07.01. 07:52

Költők nyomában jártak a nógrádi gyerekek

Az irodalmi, történelmi értékek felmutatásában és megbecsülésében általában a Hagyományőrzők Civil Társasága – kivált Dupák Sándorné és dr. Sándor Ottó – jár az élen, de mindig vannak támogató szervezetek, egyesületek, intézmények.

Cs. B.

Így volt ezt a közelmúltban a megyei könyvtárral együtt Eresztvény és Somoskő környékén szervezett Balassi-emléktúrán és az értelemszerűen még nagyobb hatókörű, Petőfi nyomában járó kezdeményezés esetében is.

Ez utóbbi programot elsősorban olyan községek általános iskolái rendezték, ahol 1845-ös országjárása nyomán – a 200 évvel ezelőtt született és joggal ünnepelt Petőfi Sándor – megfordult és útijegyzeteiben megörökített. 

Ez a rendezvénysorozat Litkén kezdődött, Ludányhalásziban, Balassagyarmaton a Kiss Árpád iskolában, Rétságon és visszafelé jövet Érsekvadkerten fejeződött be. Mind az öt esetben előadást tartott Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődéi Intézet Nógrád vármegyei igazgatója, köszöntésképpen általában igazgatók, illetve helyetteseik szólaltak meg. A tanulók természetesen elsősorban verseket mondtak, de felléptek színjátszó, éneklő gyerekek is. Ludányhalásziban néhányan beöltöztek Petőfi felesége által is ismert viseletbe, főkötőbe. Mintegy 700-800 gyermeknek és felnőttnek okozott szép élményt a Petőfi-nap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában