Táplálék

2023.07.01. 11:27

Figyelem! – Nógrád-szerte gondot okozhat a vízimadarak felesleges etetése

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Nógrád-szerte több tónál bukkannak fel a tollasok, de bennük szintén csak gyönyörködni szabad.

P. K.

Szécsényben hattyúk úszkálnak a tavon. Ne etessék őket!

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) portálunkhoz eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a vízimadarakat bár sokan szeretik etetni, ez egyáltalán nem ajánlott. Mint írták: a tollasok etetése ugyanis tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. 

 – A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben káros – közölte az MME, mely állítást példákkal is alátámasztották. Kifejtették, hogy a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, úgynevezett angyalszárny-betegség támadhatja meg őket. Emellett az etetés szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást. 

Maconkán is sokszor találkozhatunk kacsákkal, de nem ajánlott etetni őket
Forrás: Archív Nool

– A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést, így a madarak a télen könnyen jégbe fagyhatnak. Az indokolatlan etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt is – hangsúlyozta az egyesület.

Továbbfejtve rávilágítottak arra, hogy az étel elszórása az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, de rontja a madarak társadalmi megítélését és növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. Végezetül, de nem utolsó sorban, a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent többek között a fővárosban is.

A nyáron etetett madarak nem vonulnak el

Az MME tájékoztatása szerint a gyakorlati megvalósulást és hatást tekintve a vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, ám valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. 

– A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat – emelte ki az MME.

A szakemberek arra kérik a nógrádiakat, hogy sehol, semmivel ne etessék a madarakat, még a kihelyezett kacsaetető-automatákból se szórjanak táplálékot az állatoknak.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy újra költ énekeshattyú Drégelypalánkon:

Pelyhes fiókáit terelgette Maconkán is egy hattyúpár:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában