Népesség

2023.07.30. 11:28

A csend és a nyugalom vonzza a letelepedni vágyókat Pusztaberkibe

A Belügyminisztérium „Magyarország állandó lakosságának száma az év első napján” elnevezésű adatbázisából kiderül, hogy Pusztaberkiben 2017 óta folyamatosan növekszik a lakosságszám. Idén pedig már 65-en élnek többen a településen, mint hat évvel ezelőtt. Utánajártunk, minek köszönhető ez a jelentős növekedés.

Lászlók Judit

Kurisné Nagy Bernadett, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: kezdetben leginkább a kedvező ingatlanárak vonzották az embereket, ami nem mellesleg egy nyugodt, csendes, tiszta levegővel és gyönyörű természeti környezettel rendelkező községgel párosult. Bár azóta megemelkedtek az ingatlanárak a településen, de ez sem tartja vissza a vidéki nyugodt életre vágyó embereket. 

– Pusztaberkibe többnyire a fővárosból és annak vonzáskörzetéből érkező családok költöztek leginkább az elmúlt években. De az sem ritka, hogy valaki hétvégi házként hasznosítja a megvásárolt ingatlant – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a letelepedni vágyók tisztában vannak azzal, hogy oktatási intézmény és kisbolt sem működik a községben. Ennek ellenére mégis Pusztaberkit választják, aminek köszönhetően ma már közel negyven 18 év alatti gyermek él a kistelepülésen. Mint mondta: tavaly négy kisfiú született a községben, köztük az ő negyedik gyermeke is. 

A polgármester kiemelte továbbá: szerinte fontos szempont lehet még a beköltöző emberek számára az, hogy a helyiek nagyon befogadóak és odafigyelnek egymásra. Emellett aktív a közösségi élet is. A Déryné Program által például már több alkalommal tartottak színházi előadást a művelődési házban, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet szakkörei is rendkívül népszerűek a lakosok körében. Az önkormányzat továbbá közös kirándulásokat is szervez, valamint a programjaik is családbarátok. 

– Ugyanakkor igyekszünk megragadni a lehetőségeket és fejleszteni a községet. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert harmincnégymillió forintos támogatásból például felújítjuk a Templom utcát és a Kastélykert utat. Ezeknek a munkálatai jelenleg is zajlanak. Külön öröm számunkra az is, hogy a közelmúltban az utolsó önkormányzathoz tartozó építési telket is értékesítettük pályázat útján – mondta el a polgármester. Hozzáfűzte: mivel továbbra is nagy az érdeklődés az építési telkek iránt, így az önkormányzatuk tervezi, hogy a jövőben újabbakat alakít majd ki a településen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában