Szentmise

2023.06.20. 07:39

Püspöki áldás szállt a kilencven éve felszentelt, napjainkban megújult zagyvapálfalvai templomra

Mint arról már beszámoltunk: templombúcsúi szentmisét tartottak a napokban Zagyvapálfalván. Az épp kilencven évvel ezelőtt felszentelt Jézus Szíve-templom felújítási munkálatai a közelmúltban fejeződtek be, emiatt az Isten házára újra az Úr áldását kérték a liturgia során. A szertartás keretében emellett elhelyeztek egy időkapszulát is a templom falában.

Veres Edina

Dr. Varga Lajos (jobbra) Isten áldását kérte a felújított templomra

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Jeles alkalomból gyűltek össze a hívők vasárnap Zagyvapálfalván, a Jézus Szíve-templomban, amelyet kilencven évvel ezelőtt szenteltek fel, és amely a közelmúltban esett át egy felújításon a Modern Városok Programnak köszönhetően. Érdekesség, hogy a korszerűsítési munkálatok során előkerült az 1933-as felszenteléskor elhelyezett záróokmány – azaz időkapszula – is, amely tartalmazta például a templom felépítéséhez adakozó zagyvapálfalvai lakosok neveit és aláírásukat. Emellett megtalálták benne, a templomot felszentelő Pájer János püspöki helynök, putnoki esperesplébános és a többi neves vendég által aláírt ünnepélyes záróokmányt, illetve a templomépítés történetét bemutató összefoglaló írást is.

Dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke celebrálta a templombúcsú alkalmából tartott szentmisét, amely során a hívők megemlékezhettek az Úr Jézus Szentséges Szívéről.

A liturgia előtt a segédpüspök jelenlétében megkoszorúzták a templom első plébánosának, Demeter Bertalan esperesnek az emléktábláját. Ezután mécseseket helyeztek el az ő, és az őt követő plébános, Kuchta András esperes sírján, a templom kertjében.

A szertartás első lépéseként dr. Varga Lajos Isten áldását kérte a felújított templomra, majd az atya a szentbeszédben arról szólt, hogy az emberi életben, illetve a vallás gyakorlása során mekkora jelentőséggel bír a szeretet.

– A szeretet mindenkor képes arra, hogy áldozatot hozzon másokért, és ilyen módon ehhez az érzéshez hozzátartozik az önmagunkról való lemondás, ami sokszor fájdalommal jár. Ezentúl pedig hozzátartozhat az önfeláldozás is. A szeretet az embereket összeköti, nem pedig elválasztja egymástól – hangsúlyozta a segédpüspök, aki arra is rámutatott, hogy amint a gyermekek a fent nevezett érzelem által magukévá teszik a szülők mutatta példát és értékeket, ugyanúgy a vallásos életben az Úr szeretetén keresztül juthatnak el az emberek az Istennel való egyesülésig. Mint fogalmazott: amennyiben ez az érzés megvan bennünk, akkor Isten parancsainak a teljesítése kevésbé kötelességszerű, sokkal inkább a saját életünknek az odaadása mutatkozik meg benne.

Fontos, hogy az érzelmeinktől függetlenül is tudjunk jót cselekedni

A segédpüspök továbbá azt is kifejtette, hogy az emberi szeretet lényegében arra épül, hogy viszonozzuk azt a jót, amit kaptunk. Ugyanakkor létezik az Istenbe és Jézusba vetett hitből fakadó szeretet, ami elvezetheti az embert akár az ellensége szeretetéhez is.

– Az érzelmek, így például a harag is, saját akaratunkon kívül keletkeznek bennünk, így emiatt senkit nem lehet megbüntetni. Arra viszont szükség van, hogy akár az érzelmeinktől függetlenül is tudjunk jót cselekedni. Vallásosságunknak egy sarkalatos pontjaként az Úr arra tanít bennünket, hogy emlékezetünkbe idézzük az isteni szeretetet, illetve Jézus példáját, aki önmagát feláldozta értünk. Ennek segítségével válhatunk függetlenné az érzelmektől, és tehetünk jót, ami előremozdítja az embertársunk lelki üdvösségét és a földi boldogságát is. Ez az Úr Jézus misztériuma, a Szentséges Szívének a titka, tulajdonképpen maga a megváltás – hangsúlyozta dr. Varga Lajos, aki végül arra is rámutatott, hogy könnyű Istenhez ragaszkodni akkor, amikor az ember sorsa kedvezően alakul, azonban az iránta való szeretetet kimutatni például egy betegség esetén, már jóval nehezebb. Legalább annyira, mint szeretni azokat az embertársainkat, akik haragszanak ránk.

A templom búcsúja, valamint a felszentelésének kilencvenedik évfordulója alkalmából tartott szentmise zárásaként ünnepélyes keretek között helyeztek a falba egy új időkapszulát, amelyben a zagyvapálfalvai templomról szóló könyvet, a templomi újságot és kisebb emléktárgyakat helyeztek el az utókor számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában