Megelőzés

2023.06.24. 11:30

Kiszámíthatatlan veszélyt jelentenek Nógrád-szerte a villámárvizek

Villámárvizek pusztítottak megyénkben az elmúlt időszakban, amelyet megelőzni nem lehet, de néhány tanácsot érdemes betartani. A katasztrófavédelem elárulta portálunknak, mit kell tenni ezekben az esetekben.

N. O.

Pásztón a közelmúltban sokak életét megkeserítette a villámárvíz

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Ipoly-völgyi Különleges Mentők

Az elmúlt hetekben több alkalommal is villámárvizek okoztak gondot szűkebb hazánk településein. A legtöbb helyen kerteket árasztott el a víz, kiléptek medrükből a patakok, de akadt, akinek a családi házának pincéjében tört utat magának a víz.

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta portálunknak, hogy villámárvízről akkor beszélünk, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullik vízzel telített, vagy kiszáradt talajra. A csapadék hatalmas mennyiségben az alacsonyabban fekvő területek felé áramlik, így kialakítva a hirtelen áradást. Ezt kiválthatja továbbá a hegyekben olvadó hóréteg, vagy nagy mennyiségben, de akár extrém mennyiségben is, rövid idő alatt lehulló csapadék.

Nagy károkat okoz a lezúdúlt eső Pásztó és környékén
Nagy károkat okozott a hirtelen lezúduló eső Pásztón és környékén is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Sokan hajlamosak lebecsülni a villámárvizek okozta veszélyeket. A hirtelen áradás legnagyobb veszélye a kiszámíthatatlansága. Az emberek biztonságban érzik magukat egy nagyobb méretű autóban, teherautóban, de egy 60 centiméteres víz ezeket a járműveket is könnyedén elsodorhatja. A hirtelen lezúduló víz akár 500 kilogrammos oldalirányú nyomás kifejtésére is képes, a járműveket könnyedén felemeli és ezután a menekülés már szinte lehetetlen – emelte ki Kapás Márton.

Hozzátette: hirtelen áradás során érdemes magasabb területre, dombra menekülni és elkerülni az árkokat, a vízmosásokat és a patakokat is.  Az is fontos, hogy amennyiben gépjárműben ül, soha ne akarjon átkelni a vízen. Keressen másik utat. Ha pedig a gépjármű lefullad, azonnal hagyja el, és meneküljön magasabb területre. Ne feledje, inkább ázzon el, minthogy a járműben veszítse életét.

Nógrádsipeken május 17-én villámárvíz okozott hatalmas károkat
Fotó: L. Zs. / Forrás: Nool archív

A sajtószóvivő hangsúlyozta, ha a víz már a bokája felett van, álljon meg és forduljon vissza, keressen másik utat. Ne keljen át továbbá elárasztott területen, a víz mélysége ugyanis csalóka lehet. A hirtelen áradás alámoshatja az utakat és egy gödörbe esve csapdába kerülhet.

A rendelkezésre álló idő és a vízszint várható magasságának függvényében ajánlott előkészíteni zseblámpát, elemes rádiót, mobiltelefont, illetve ezekhez tartalék elemeket és akkumulátorokat. Ezen kívül érdemes beszerezni megfelelő védőruházatot, így például gumicsizmát, vízhatlan ruhákat, és kesztyűt. Az udvarból pedig be kell vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a víz elsodorhat, vagy akár kárt tehet. Az értéktárgyakat és háztartási eszközöket a padlásra, vagy emeletre kell elmenni, akinek pedig lehetősége van, segítsen a szomszédainak, ismerőseinek vagy jelentkezzen a hatóságoknál önkéntesnek.

Ma is arról írtunk, hogy a péntek éjszakai esőzés is sok gondot okoztak:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában