Múltidézés

2023.06.02. 16:26

Káosz uralkodott a rendszerváltás korabeli nógrádi sajtóban – hangzott el a gyarmati előadáson

Ahogy a politikát, úgy a rendszerváltás korabeli sajtót is meglehetősen nagy rendezetlenség jellemezte. Többek között ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyen az 1988-90-es időszak tanúi meséltek Balassagyarmaton.

Hegedűs Henrik

Az 1989-es diákjuniálisról is beszámolt a korabeli balassagyarmati sajtó

Forrás: Balassagyarmat anno Facebook-oldal

Tyekvicska Árpád levéltáros ötlötte ki azt a sorozatot, amelyben a harminchárom-harmincnégy évvel ezelőtti rendszerváltást idézik meg különböző témák felvonultatásával. A hármas fejezet második állomásán a korabeli sajtóviszonyokat emelték előtérbe a Madách Imre Városi Könyvtár kupolatermében.

A moderátornak ezúttal négy segítőtársa akadt a múltidézésben: Bilecz Endre nyugalmazott főiskolai tanár, egykori országgyűlési képviselő, Hlavay Richárd újságíró, a Nógrád, a Polgár, a Gyarmati Napló munkatársa és a Kalózrádió riportere, Medvácz Lajos művelődésszervező, a város későbbi polgármestere és Rigó Zoltán, a mozi és a Rocktáncház üzemeltetője, aki 1989-ben az Ipoly újság főszerkesztője volt egy ideig.

A tereferén több megközelítésben vizsgálták a korabeli fejleményeket. Bilecz Endre elsősorban az országos folyamatokat boncolgatta és annak nógrádi leképeződéseit. Hlavay Richárd visszaemlékezett a Nógrád akkori szerkesztőségi hangulatára, amit a rendszerváltás hajnalán egyértelműen a káosz jellemzett, hiszen senki sem tudta, hogyan alakulnak majd a dolgaik. Rengeteg helyi ügyet dolgozhattak fel, polgári bosszankodásokat, falusi perpatvarokat, és a főszerkesztői székben ülő személyek is gyakran változtak, miként a lap fejléce is.

Medvácz Lajos balassagyarmati vonatkozásban a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ meghatározó közéleti szerepére helyezte a hangsúlyt, főként azzal kapcsolatban, hogy az ott működő, még gyerekcipőben járó Városi Televízióban milyen nehézségekkel küszködtek, de a gyér állapotú technikai háttér sem zavartatta őket a minőségi munkában, és olyan kollégák bontogatták ott a szárnyaikat, akik később országos hírnévre tettek szert.

Rigó Zoltán szintén a települési televízió hőskorát elevenítette fel, valamint az Ipoly újságírói állományára emlékezett, ahol sokféle politikai nézet, eltérő gondolkodásmód ütközött, de éppen ez adta mindennek a sava-borsát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában