Faültetés

2023.06.01. 13:56

Juharfát ültettek a nagyoroszi díszpolgár nyolcvanötödik születésnapja alkalmából

Teszáry Károly, a Börzsöny Tájegység egykori vezetőjének 85. születésnapja alkalmából ünnepélyes faültetéssel tisztelegtek szerdán a nagyoroszi Pálfalvi Nándor Művelődési Ház és Könyvtár parkjában.

Lukács Zsófia

Az ünnepeltet a Drégelyvár Alapítvány tagjai is köszöntötték

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

– Nagy megtiszteltetés számunka, hogy az ünnepelt és a felesége személyesen is eljött az eseményre. Sokat gondolkodtunk azon, hogy mivel köszöntsük Karcsi bácsit a 85. születésnapján, végül úgy döntöttünk, hogy egy fát ültetünk ezen jeles nap alkalmából  – mondta el ünnepi beszédében Babicska Károly polgármester.

Hozzátette: a választásban az ünnepelttől kértek segítséget, aki a juharfa mellett döntött. Annak környékén egy emléktáblát is elhelyeztek, amely minden látogató számára hirdeti majd, hogy ezt a juharfát Teszáry Károly Nagyoroszi díszpolgárának 85. születésnapja alkalmából ültették.

Ezt követően Babicska Károly ismertette a jelenlévőkkel az ünnepelt életútját, nagyoroszi származását, majd a díjaira is kitért. Többek között kiérdemelte a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, az Emberi Környezetért Emlékérmet, a Pro Natura Díjat és a Nógrád Megyei Önkormányzat Szontágh Pál Díját is. Nagyoroszi önkormányzata pedig 2009-ben választotta díszpolgárává Teszáry Károlyt.

A polgármester (jobbra) és a születésnapos
Fotó: L. Zs. / Forrás: Nool

Az eseményen a helyi diákok és Pataki István versmondó is köszöntötte a születésnapost. A juharfa átadását követőn a meghívottak a művelődési házban folytatták a köszöntést, ahol Babicska Károly polgármester bemutatta az újonnan kialakított díszpolgárok falát, ahová Nagyoroszi díszpolgárainak a neve, arcképe és az átadás dátuma is felkerült. 

– Minden helyinek fontos, hogy büszke legyen a múltjára és jelenére, és azokra az emberekre, akik a községünkben, a falunkért dolgoztak és öregbítik a település jó hírét. Ezért alakítottuk ki az arcképcsarnokot, ahová Teszáry Károly portréja is felkerült – fogalmazott a polgármester.

Teszáry Károly, a Drégelyvár Alapítvány tiszteletbeli elnökeként a drégelyi vár állagmegóvásáért és helyreállításáért is rengeteget dolgozott. Az ünnepségen Pásztor Ildikó, a Drégelyvár Alapítvány nevében is köszöntötte az ünnepeltet. Az ünneplés egy közös ebéddel zárult.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában