Siker

2023.06.06. 16:00

Alázat nélkül nincs siker – a salgótarjáni ötvösművészről vetítettek portréfilmet a múzeumban

Shah Timor portréfilmjét vetítették le kedden délelőtt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, ahol az összeállítás főszereplője, Varga Péter ötvösművész is jelen volt.

Gubányi Patrik

Shah Timor portréfilmjét vetítették le a Dornyay Béla Múzeumban

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Művészet az alázat útján című portréfilmet vetítették kedden a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban, ahol a nógrádi származású Varga Péter munkásságát mutatták be az érdeklődőknek. Az összeállítást Shah Timor, a múzeum munkatársa készítette: a végeredménnyel mind az alkotó, mind a főszereplő, mind pedig a nézőközönség maradéktalanul elégedett volt.

Varga Péter salgótarjáni születésű, ezáltal sok emlék fűzi őt szűkebb hazánkhoz, ezért is érezte fontosnak, hogy elkészüljön az 52 perces alkotás. A film a restaurálás legjelentősebb mozzanataiba avatta be a közönséget, akik megtudhatták, hogy ezen szakmához elengedhetetlen a kitartás, a precizitás és a kellő alázat. A címben nem véletlenül tüntették fel az utóbbit, hiszen a művész a lehető legnagyobb szerénységgel mutatott be olyan másolatokat, amelyek láttán ámult-bámult a publikum, akik bár ültek, de több hazai városba is elutazhattak. Bátonyterenye, Budapest, Győr, Pannonhalma – többek között ezeken a településeken is megtalálhatók Varga Péter lenyűgöző restaurációi, amiket általában csak egy fénykép segítségével alkotott újra. Ezek általában hosszú hónapok, de leginkább sok-sok esztendő alatt készültek el. Varga Péter eddigi élete során kétszáz tárgyat restaurált már, valamint több mint kétezer darabot tisztított meg – derült ki a bemutatóból.

A vetítés végén Shah Gabriella múzeumigazgató, Varga Péter ötvös restaurátor, valamint Shah Timor összegezte a látottakat, majd ezután a közönség is kérdezhetett tőlük a témával kapcsolatban.

Varga Péter kérdésünkre elmondta: a forgatás nagyon jól és gördülékenyen telt. Bár voltak nehézségek Timor szerint, de ő annyira profin kezelte a szituációkat, hogy a művész abból semmit nem vett észre. 

– Nagyon tetszik a végeredmény, fantasztikus munkát végeztek. Azt hiszem, hogy méltó lesz arra, hogy az utókor elé kerüljön. Édesapám mondta mindig, hogy az alapos, kitartó munka meghozza a gyümölcsét, hát igaza lett – fűzte hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában