Babonák

2023.06.24. 19:21

A vihar sem mosta el a Szent Iván-éji tűzgyújtást Nemtiben

A vihar több rendezvényt is elmosott szűkebb hazánkban pénteken este, azonban Nemtiben a tervek szerinti, szertartásos tűzgyújtással ünnepelték a nyári napfordulót.

G. E.

Bárki csatlakozhatott a szertartásos tűzgyújtáshoz és a rendezvényhez

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

 A civil kezdeményezéshez bárki csatlakozhatott, aki Szent Iván-éjjelén szerette volna felidézni a kapcsolódó babonákat.

– Különleges programmal készültünk az év legvarázslatosabb éjszakájára, az időjárás ugyan viharokkal fenyegetett, de szerencsére nem most el a terveinket az eső. Szertartásos tűzgyújtással és tűzugrással ünnepeltük az év legrövidebb éjszakáját, amit Petróczi Balázs vezetett – fogalmazott Ládeczki Anita, főszervező. – Az érdeklődők megismerhették a Szent Iván éji babonákat és hiedelmeket, valamint egyes gyógynövények hatásait, volt táltos dobolás, és közös beszélgetés a tűz körül. 

A vihar sem mosta el a Szent Iván-éji tűzgyújtást Nemtiben
Felelevenítették a hagyományokat és a Szent Iván-éji szokásokat
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, nem első alkalommal tartottak hasonló rendezvényt, amit azzal a céllal szerveztek, hogy egy jó hangulatú estét tölthessenek együtt a helyiek, mellette pedig feleleveníthették a régi hagyományokat és szokásokat. Egyre többen csatlakoznak a programokhoz, amelyek szervezésében a Kiskerttől a Bográcsig Egyesület is részt vesz. Legközelebb, július 15-én retró diszkót tartanak majd Nemtiben, a kultúrházban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában