Szent Iván-éj

2023.06.24. 10:50

Hollókőn is lógott az eső lába, de nem érte el a tüzet

Immár harmadik alkalommal tartották meg a Szent Iván-éji tűzugrást péntek este a hollókői várral szembeni dombon.

L. J.

Még a világjárvány idején merült fel, hogy a Szent Iván-éjhez közeledve megtartsák a tűzugrás szokását

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Régi Bíbor, az esemény főszervezője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy 2021-ben a koronavírus idején – amikor a szigorú szabályozások már engedték a kültéri rendezvények megtartását – merült fel a Szent Iván-éji tűzugrás ötlete. 

– A rendezvényt szécsényi hagyományokra építve szerveztem a helyi néptánccsoport számára. Aztán a következő évben már az önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, így a tűzgyújtás és a körtánc után, batyusbál jellegű táncházzal zárhattuk a közösségi programot a Dr. Román András Látogatóházban. A rendezvény végül olyan jól sikerült, hogy a helyieken kívül, a környékbeli tánccsoportok is részt vettek – fogalmazott Régi Bíbor. 

Hollókőn is lógott az eső lába, de nem érte el a tüzet
Táncosok, a háttérben a hollókői vár ódon falai
Fotó: Beküldött / Forrás: Nool.hu

Az elmúlt két év sikerére való tekintettel péntek este ismét megtartották a Szent Iván-éji tűzugrást a hollókői várral szembeni dombon. A körtáncban résztvevő lányok fehér ruhába, míg a fiúk fehér ingbe és fekete nadrágba öltöztek. Majd a tűzgyújtás után a naplementében eljárták a körtáncot, utána vidám dalokat énekeltek. Végül a tüzet a szerelmesek mellett anya-lánya párosok, barátok és rokonok is „átugrották”. 

A tavalyitól eltérően ezúttal nem a látogatóházban végződött a rendezvény, hanem piknikszerűre tervezték azt. Így a program a tábortűz körül folytatódott. A résztvevők hoztak magukkal egy kis enni és innivalót, majd az est további részében sütögettek, táncoltak és beszélgettek. A jó hangulatról a Keleti Szél Zenekar gondoskodott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában