Hírösszefoglaló

2023.06.15. 21:57

A nap legfontosabb salgótarjáni hírei egy helyen – 2023. június 15.

Számos témáról beszámoltunk olvasóinknak június 15-én hírportálunkon, mutatjuk a nap salgótarjáni vonatkozású híreit!

Nool

Lesben a vérszívók – kullancsveszélyre figyelmeztetnek a Salgótarjáni erdőkben is

Nyáron sokan járják az erdőket, ahol ebben az időszakban komoly veszélyt jelentenek a kullancsok. A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ismertette, térségünkben a közönséges kullancs a leggyakoribb faj. Hazánkban két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első március végétől júniusig tart, a második – kisebb csúcs – pedig szeptemberben jelentkezik. 

Ezek az ízeltlábúak számos kórokozót terjeszthetnek, amelyekkel az embert is megfertőzhetik. Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos azonban, hogy csak egy részük hordoz kórokozót és csak egy részük adja át azt vérszívása során az embernek. A kormányhivatal hozzátette, a betegség kórokozója nyers tej közvetítésével is a szervezetbe juthat, így elengedhetetlen a frissen fejt tejet forralni. A szintén kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás, azonban antibiotikummal kezelhető.

Több mint 140 kilogramm állateledel gyűlt össze a salgótarjáni menhelynek

A salgótarjáni Mancs Menedék Állatvédő Egyesület adománygyűjtésén három bevásárlókocsit töltöttek meg élelmiszerrel a felajánlók, az adományokat az egyik salgótarjáni áruháznál nyújthatták át az állatbarátok. A jó szándékú, segíteni akaró emberektől a menhelyi kutyák és macskák egyaránt kaptak tápokat és konzerveket, állatápolási eszközöket, hiszen ezekre van a legnagyobb szükség. A felajánlók összesen 140 kilogramm kutyatápot, 8 kilogramm macskatápot, 24 darab kutyakonzervet és 4 rúd kutyaszalámit adományoztak a nehéz sorsú állatoknak.

Birtokba vették a salgótarjáni gyermekkönyvtárat a karancskeszi kisdiákok

Karancskesziből érkeztek apró vendégek a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtárba a napokban. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a Platthy József Általános Iskola első és második osztályos tanulói a Mikkamakka Gyermekkönyvtárat vették birtokba. A jó hangulatban telt foglalkozás során a gyerekek arcára a könyvek mellett a játékok is mosolyt csaltak.

Így védekezhetünk Nógrádban a lakástüzek és az internetes csalások ellen

A tűzoltókat Nógrád, azon belül is Salgótarján-szerte számos alkalommal riasztják lakástüzekhez, melyek sok esetben megelőzhetők lennének némi odafigyeléssel. Az internetes csalásoknak szintén egyre többen válnak áldozatául szűkebb térségünkben, melyek kivédése érdekében mi magunk is sokat tehetünk.

A Hír FM és a Nool.hu közös műsorában Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszélt arról, hogy hogyan előzhetjük meg a lakástüzeket, míg Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az internetes csalások kivédése érdekében adott számos hasznos tanácsot:

Vállalkozói segítséggel alakítottak ki új játszóteret a salgótarjáni intézmény udvarán

Nagylelkű adománynak köszönhetően egy új modern óvodai játszótérrel gazdagodott az Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény salgótarjáni telephelye, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át csütörtökön. A rendezvényen Németh-Vas Zsanett, az Illyés Gyuláné Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény óvodai egységének vezetője elmondta: örömükre szolgál, hogy az ÉLTEX Kft. nagylelkű felajánlásának köszönhetően egy több hónapja tartó munka eredményét ünnepelhetik. A több elemből álló játszótér az összefogásnak, a céltudatos szervezésnek, valamint a kft. nagylelkű anyagi ráfordításának köszönhetően valósulhatott meg.

Mi is az a Spartan Race? – a salgótarjáni sportember beavat a rejtelmekbe

Alig tíz éve érkezett Magyarországra a Spartan Race, ez a különleges mozgásforma, amelyet egyaránt űznek hazánkban hobbiból és versenyszerűen is. A HírFM és a Nool.hu közös műsorában a salgótarjáni Spartan Training Group egyik vezetőjével, Tamási Gáborral beszélgettünk:

Ez ám a fair play! – versenyét beáldozva segített bajbajutott társán a tarjáni futó

A Salgótarjáni Atlétikai Club hosszútávfutója, dr. Lukács Tünde is részt vett a hétvégi 31. Bükki Hegyi Maraton félmaratoni távján. Az első óra végén 300 méternyi szintemelkedés és közel 9 kilométer volt a lábában, amikor az ösvény szélén csoportosulásra lett figyelmes. Kiderült, hogy egy fiatal férfi kimerült, és nem tudta folytatni a futást, emellett fájt egy kicsit a tarkója, a homloka és melege volt. A doktornő és néhány további futó közösen elsősegélyben részesítették sporttársukat: lefektették, itatták, szereztek neki egy izolációs fóliát, majd sótablettát is, ezt követően pedig lekísérték az aszfaltos útig. 

Dr. Lukács Tünde ezt követően belevágott a második körébe, ahol bár le kellett mondania a jó helyezésekről a közel egy óra kihagyás és frissítés után, ám mégis jó érzésekkel teljesítette a rá váró kilométereket. Mint fogalmazott, a célban a speaker elismerő szavai, kisebb taps és néhány olyan kézszorítás fogadta, amit soha nem fog elfelejteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában