Természetben

2023.06.15. 06:55

Lesben a vérszívók – kullancsveszélyre figyelmeztetnek Nógrád erdeiben

Nyáron sokan járják Nógrád erdeit, ahol azonban több veszély is fenyegeti a kirándulókat. A vadak mellett ilyenek például a kullancsok is, amik akár több betegséget is okozhatnak.

N. O.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya portálunkkal közölte, hogy Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs a leggyakoribb faj. Hazánkban két aktivitási csúcsot figyelhetünk meg: az első március végétől június elejéig tart, a második – kisebb csúcs – pedig szeptemberben jelentkezik.

– A kullancsok többnyire a levelek és fűszálak végén kapaszkodnak meg, alkalmas pillanatot keresve arra, hogy felkapaszkodjanak áldozataikra – közölte a népegészségügyi főosztály. Ezek az ízeltlábúak számos kórokozót terjeszthetnek, amelyekkel az embert is megfertőzhetik. Magyarországon elsősorban a Lyme-kór és a kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás fordul elő. Fontos azonban, hogy csak egy részük hordoz kórokozót és csak egy részük adja át azt vérszívása során az embernek. 

A kormányhivatal tájékoztatott: a betegség kórokozója nyers tej közvetítésével is a szervezetbe juthat, így elengedhetetlen a frissen fejt tejet forralni. A szintén kullancs által terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás, azonban antibiotikummal kezelhető. 

Érdemes felvenni a védőoltást

Mint mondták, a kullancsok vírusos agyvelőgyulladást is okozhatnak akár, de ez ellen létezik védőoltás, amit érdemes felvenni, mert a betegségnek nincs speciális terápiája. Súlyos lefolyású, ráadásul kórházi kezelést igényel.

– A védőoltást, amely háromoltásos alapimmunizálásból áll, bármikor be lehet adatni, de érdemesebb ezt a hidegebb és fertőzésveszélytől mentes időszakban elvégezni, vagy legalább megkezdeni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. A hosszantartó védettség biztosítása érdekében 3-5 évenként emlékeztető oltás szükséges – ismertették, hozzátéve: – Aki kapott már a betegség ellen védőoltást, de valami miatt a 3 alapoltás időben történő beadása nem sikerült, nem kell, hogy elölről kezdje a sorozatot. A beoltottak csaknem 94 százalékában hosszú távú immunválasz alakul ki. Ez azt is jelenti, hogy a megszakadt oltási sorozat hosszabb idő után is folytatható a hatékonyság csökkenése nélkül. Gyermekeknek pedig 1 éves kortól adható a védőoltás.

Minél hamarabb el kell távolítani!

Kifejtették: a legjobb, ha minél előbb megtaláljuk a bőrünkben a vérszívót és eltávolítjuk azt, amely általában eredményes a kórokozó átvitelének megakadályozására. A kullancs által hordozott kórokozók átvitele egyébként jellemzően csak a beszúrást követő néhány óra múlva történik.

– Az eltávolításhoz legalkalmasabb eszköz egy vékony hegyű csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg, anélkül, hogy az utótestét – ahol a kórokozók találhatóak  – összenyomnánk. Az így megragadott kullancsot határozott mozdulattal húzzuk ki. A patikákban van speciális, direkt kullancsok kiszedésére kifejlesztett eszköz is – hangsúlyozta a kormányhivatal.

Felhívták a figyelmet: ne alkalmazzuk a kullancs eltávolítására a különböző krémekkel való bekenést, mert akkor előfordulhat, hogy vérszívó a kórokozókat beöklendezi a szervezetbe. Az sem baj, ha netán a feje benne marad a bőrben, mert a kórokozókat nem az hordozza. A kullancs eltávolítása után érdemes figyelni még a bőrt néhány hétig, hogy nem jelenik-e meg rajta a jellegzetes Lyme-kórra utaló kokárda alakú bőrpír. Aki ilyet észlel magán, az mielőbb forduljon orvoshoz!

Találtak fertőzött kullancsot

Nagy Erika salgótarjáni lakos elmondta, hogy mind a két gyermekében talált fertőzött kullancsot a közelmúltban, amely után megjelent a kokárda szerű folt a csípés helyén. Hozzátette: a vérvétel a Lyme-kór jelenlétét mutatta ki, így antibiotikumos kezelést kellett alkalmazni közel egy hónapon keresztül. Szerencsére más tünet egyiküknél sem jelentkezett, így meggyógyultak mindketten a betegségből.

Tóth Márton mátraszelei lakos elmesélte, hogy az elmúlt hetekben rendszeresen járta megyénk erdeit, mivel nagyon szeret gombázni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy valóban nem árt óvatosnak lenni a természetben, ugyanis tényleg sok a kullancs. Belőle az elmúlt két hétben két kullancsot is ki kellett szedni, de szerencsére hamar el lett távolítva, egyik vérszívó sem volt fertőzött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában