Megújulás

2023.05.25. 11:29

Visszanyerhetik régi fényüket az egykor virágzó zsidó polgári paloták Gyarmaton

A Balassagyarmat központjában található szecessziós és eklektikus polgárházak homlokzatát felújítja az önkormányzat, így újra a régi, polgári fényében tündökölhet majd a Gansel-udvar.

L. Zs.

Az önkormányzati saját forrásaiból a héten megkezdődött a homlokzat felújítása

Forrás: Csach Gábor közösségi oldala

– 1905-ben épült a Főplébániával szemben található négy, egyemeletes zsidó polgári palota. Pályázati forrásokból 2019-ben újulhattak meg a kommunizmus idején államosított üzletek, majd a szociális lakásként lepusztult két épület emelete is az egykori Gansel és Heksch házakban – írta közösségi oldalán Csach Gábor polgármester. Arra is kitért, hogy az emeleten ma fecskelakások vannak, az udvarban működik a Gansel-udvar közösségi tér, míg az utcai földszinten és félemeleten üzlethelyiségek találhatók.

A polgármester kiemelte: az önkormányzati saját forrásaiból a héten megkezdődött a homlokzat felújítása is. Az egykor virágzó zsidó polgári paloták nyáron nyerik vissza régi fényüket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában