Tér

2022.01.07. 11:20

Korszerűbb lett a gyarmati Gansel-udvar, közösségi térré alakították át

Az év végén karácsonyi koncerttel avatták fel a Gansel-udvart Balassagyarmaton, amely a tervek szerint tavasztól közösségi térként funkcionálhat. A beruházás három nyertes pályázat révén és önkormányzati forrásból valósult meg.

Lászlók Judit

A Gansel-udvar teljes korszerűsítése a TOP közösségi tér pályázatán elnyert 80 millió forintból valósulhatott meg

Forrás: Beküldött

A Gansel-ház és a Heksch-ház közös udvara, Balassagyarmat főutcáján a templommal szemben található. Mindkét család zsidó polgárfamília volt, akik a XIX. század első felében telepedtek le Balassagyarmaton. Hekschék pékek, szabók, illetve kereskedők voltak, míg Ganselék temetkezéssel és divatáru-kereskedelemmel foglalkoztak. 

– A Gansel-ház 1904-ben épült és az 1920-as években építették át jelenlegi formájára a belső üzletteret – mondta Csach Gábor, a város polgármestere. Hozzátette: – A holokauszt után államosították az üzletet. Az 1950-es években az udvarban lévő helyiségekben szociális lakásokat alakítottak ki, amelyeket az 1970-es évekig javítgattak. Azonban az 1980-as évekre az állaguk teljesen leromlott. A lakástörvénynek köszönhetően 1995-ben ezek többségét megvásárolhatták ugyan a bérlők, de az ingatlan az ezredfordulóra így is „patkánytanyává” vált. A Heksch-ház 1905-ben készült el, itt bérüzletek és többféle kereskedés működött, a sorsa sajnos ugyanaz volt, mint a Ganselnek. 

A polgármester kifejtette, hogy az önkormányzat 2007-ben kezdte el a Városkapu programját, amelynek keretében felszámolták a Gansel- és a Heksch-házakban, illetve a Rákóczi út 3., 5., 6. és 9. számon lévő „putritelepeket”. A magántulajdonok kivásárlásával, a bérlők elhelyezésével, valamint az illegális lakók kilakoltatásával 2016-ra végeztek. Így elindulhatott a két épület rendbetétele, amelyet végül önkormányzati önerőből és további három pályázatból valósítanak meg. 

– Az Esély Otthon pályázat keretében 140 millió forintból tizenegy fecskelakást alakítottunk ki a két épület emeleti szintjein, jelentős önerővel. Többek között a 15 millió forintos tetőfelújítás is megtörtént 2019-ben. A fecskelakásokba idén novemberben már a második turnus költözött be, vagyis már harmincnyolc fiatal kapott a városban ingyenes lakhatást. A Gansel-ház üzletének teljes felújítása – három önálló üzlethelyiség létesítésével a volt Villasz üzlet helyén a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként – a Zöld Csiga beruházás keretében, másik két ingatlannal egyetemben 65 millió forintból valósult meg. A Gansel-udvar teljes korszerűsítése a TOP közösségi tér pályázatán elnyert 80 millió forintból jött létre. Az udvart vészkijárattal, közművekkel, illetve a földszinti közösségi teret zárt klubhelyiséggel és vizesblokkokkal is felszerelték. A beruházás 2022-ben zárul majd a főutcai homlokzatok és az udvar két földszinti lakásának a felújításával – mondta Csach Gábor. 

A polgármester arra is kitért, hogy a Gansel-ház épülete méltatlanul rossz állapotban volt, lassan életveszélyessé vált. Ezért szerették volna a városépítő elődök emlékéhez méltó módon, régi fényében visszaadni a városnak úgy, hogy a fiatalok számára hangulatos közösségi teret alakítanak ki a belvárosban. Mint mondta, az a céljuk, hogy kisebb koncertek megtartására alkalmas, a legkorszerűbb internetkapcsolattal és programokkal rendelkező klub jöjjön létre. A helyszín tavasztól akár a középiskolák diákönkormányzatainak központjaként is működhet majd.

Címkék#Gansel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában