Évforduló

2023.05.01. 20:37

Újra az igényes kultúra otthonává teszik a vizslásiak a jubiláló művelődési házat

A reggelt egy sportprogrammal indították, majd a délután folyamán jeles évfordulót ünnepeltek, és természetesen májusfát is állítottak Vizsláson május 1-jén, hétfőn.

Veres Edina

A híres vizslási népviseletet minden helyi ünnepre felveszik a hagyományőrzők

Forrás: Nool.hu

Fotó: Veres Edina

A munka ünnepének reggelén bemelegítéshez sorakoztak fel a vizslás-újlaki bolt mellett a harmadik alkalommal Vizslás-Újlak Szedd a lábad nevet viselő megmozdulás résztvevői. Délután 14 órától az ünneplésé volt a főszerep a kultúrházban, ahol az intézmény átadásának ötvenedik évfordulója kínált méltó alkalmat az emlékek felidézésre.

Sándor József, Vizslás polgármestere elmondta: véleménye szerint a felmenőik azért építették meg annak idején a művelődési házat, mert tisztában voltak azzal, hogy a kultúra az életük mintázata, amely szerint élik a mindennapjaikat, de megkülönbözteti őket másoktól őrizve ezzel egyediségüket.

A kincsek és tudás átadására a művelődési ház a legmegfelelőbb hely

– E kincsek és tudás átadására a művelődési ház a legmegfelelőbb hely, és ezt már ötven éve is tudták. A hagyományok megőrzésének, a közösségi élet zajlásának, a civil szervezetek tanácskozásának helye nem is lehetett más – fejtette ki a polgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy az ötvenéves falak rengeteg titkot és élményt is őriznek, nekik pedig egy dolguk van: újra az igényes kultúra otthonává tenni a művelődési házat, és ehhez megteremteni a működési és tárgyi feltételeket.

Sándor József ezután rámutatott, az intézmény napjainkban megannyi rendezvénynek, illetve sporttevékenységnek ad otthont, a modern, teljesen felszerelt könyvtárhelyiség szolgáltatásait is igénybe vehetnek a lakosok.

Bocsi Éva, a Népművészet Mestere is bemutatta babáit
Fotó: Veres Edina / Forrás: Nool.hu

 

Az értékeket át kell adni a fiataloknak

A település első embere kifejezte köszönetét azoknak, akik folyamatosan dolgoznak azért, hogy a kultúra ápolásával és újrateremtésével a vizslásiak képesek legyenek a jövőben is magyarként cselekedni, leküzdeni az új kihívásokat és értéket teremteni.

– A mai rohanó világban, a mesterséges intelligencia küszöbén még jobban felértékelődnek a helyi kulturális programok. Bízom benne, hogy hamarosan át tudjuk alakítani a művelődési házat, hogy a modern gondolkodásnak megfeleljen, viszont ne veszítse el azt, miért létrejött annak idején – húzta alá Sándor József, aki kiemelte: tiszteletre, őszinteségre, egyenességre, felelősségvállalásra, valamint a település és a haza szeretetére kell, hogy tanítsa a művelődési ház és ők, maguk is a fiatalokat.

Erősödik a helyi közösség, ami nagy érték

Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke úgy fogalmazott: a vizslási kultúrház ötven év után is igazolja azt, hogy összetartó erő tud lenni, és ha szellemmel, értékekkel, illetve tenni akarással megtelik, akkor a közösség erősödik és jól érzi magát. Ez pedig nagy érték a településen. A megyei közgyűlés elnöke méltatta továbbá a falu fejlődését is.

– Vizslás egyre szebb és egyre jobban fejlődik. Olyan fiatalok, idősek és tettre kész emberek élnek itt, akik magukénak érzik ezt a települést. Ezzel a hozzáállással pedig nem csupán maguknak szereznek örömet, hanem úgy gondolom, hogy az egész megyét magasabb szintre emelik – hangsúlyozta Bablena Ferenc, aki azt kívánta a vizslásiaknak, hogy adják tovább a fiataljaiknak a magukkal hordozott értékeket, mert akkor lesz még erősebb, biztosabb és élhetőbb a község.

Újra az igényes kultúra otthonává teszik a vizslásiak a jubiláló művelődési házat
Vizslási menyecskék a művelődési ház előtti útszakaszon
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

 Népviselet helyett retró ruhákat viseltek a népi iparművész babái

Ezután a műsorok kerültek a középpontba. Előbb a Vizslási Százszorszép Menyecskekórus dalait hallgathatták meg a megjelentek, majd Bocsi Éva, vizslási születésű népi iparművész, a Népművészet Mestere mesélt az ünnepre magával hozott, különleges babákról.

– Mivel azt már többször megmutattam, hogy anyukám, illetve nagymamám milyen ruhákban jártak, úgy gondoltam, hogy meg szeretném mutatni azt is, hogy az én korosztályom miket viselt annak idején. Tehát ez alkalommal nem népviseletes babákat hoztam magammal, hanem olyan ruhákba öltöztettem fel őket, amelyekben mi, vizslási lányok jártunk az 1960-as, 1970-es években – magyarázta Bocsi Éva, aki hozzátette: a babaruhák az ő egykori ruhájának a darabjaiból készültek, így van köztük olyan anyag is, ami már hatvanöt éves. A felöltöztetett figurák közül a legfiatalabb egy óvodás kori kép alapján készült, míg a legidősebb a húsz éves Bocsi Éva menyasszonyi ruháját ábrázolta. Végül Bocsi Sándor lépett a mikrofon mögé, aki egy fényképes bemutató segítségével kalauzolta a jelenlévőket a kultúrház ötven évének történései között. Ezt követően a jelenlévők átvonultak a faluközpontba, ahol a Vizslási Bóbita Óvodába járó gyerekek látványos esernyőtáncot lejtettek, majd az egybegyűltek közösen feldíszítették és felállították a község májusfáját, miközben az asszonykórus majálishoz kötődő helyi népdalokat énekelt. 

Újra az igényes kultúra otthonává teszik a vizslásiak a jubiláló művelődési házat
Bocsi Éva, a Népművészet Mestere is bemutatta babáit
Fotó: Veres Edina / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában