Hagyományőrzés

2023.05.28. 20:22

Összekapaszkodtak a bujákiak, idén is megszervezték a folklór ünnepét (fotók)

Hagyományos lakodalmas menet vonult Bujákon, a menyasszony, a vőlegény, de még a násznép is helyi népviseletet öltött erre az alakomra. Ma rendezték meg immár 38. alkalommal a Bujáki Vasárnapot, ami a folklór ünnepe, emellett a térség gasztronómiai különlegességeit is megkóstolhatták a programon.

Gulyás Edina

Bujáki lakodalmas

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Bujáki Vasárnapon 38. alkalommal gyűlt össze a falu és a környék lakossága. A program a folklór ünnepe, ugyanis a térségben lévő települések néphagyományaiba enged betekintést. A helyi és a környező községek népzenei és néptánc csoportjainak biztosít bemutatkozási lehetőséget, mindezeken túl gasztronómiai színezete is van a rendezvénynek, azon ugyanis a résztvevő települések elkészítik a rájuk jellemző ételeket is. 

Ennek megfelelően a vanyarciak 30 kilogramm burgonyából és 40 kilogramm lisztből főzték a sztrapacskát, amit juhtúróval, káposztával, vagy tehéntúróval kínáltak. A Héhalomból érkező vendégek marhalábszár pörköltet, lángost és palacsintát is készítettek. A béri önkormányzat csapata, a szlovák nemzetiségi önkormányzattal kiegészülve gulyáslevest kavargatott a katlanban, mellé helyben sütötték a molnárkalácsot. A házigazda település több csapata is fakanalat ragadott: az önkéntes tűzoltók pacalpörköltet főztek, a hagyományőrző csoport tagjai pedig krumplilaskát sütöttek, amit ki-ki ízlése szerint fogyaszthatott fahéjjal, kakaóporral, lekvárral, vagy kapros tejföllel is. 

Összekapaszkodtak a bujákiak, idén is megszervezték a folklór ünnepét
Máriás leányok a rendezvényen
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Nagy öröm számomra, hogy idén is sikerült megrendeznünk településünk hagyományos programját. A helyiek az előkészületek során úgy kapaszkodtak össze, ahogy másfél héttel korábban a falut sújtó árvíz idején. Amikor a nagy esőzések alkalmával kiöntött a patak és lakóházakat veszélyeztetett, éjjel a helyiekkel lapátoltuk a homokot a zsákokba – fogalmazott Borbély Gábor polgármester: – Akkor jó érzés volt bujákinak lenni Bujákon, ahogy ma is azt. 

Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke beszédében kifejtette: a település lakói éltetik hagyományaikat, a fiatalok is büszkén hordják a helyi népviseletet, főleg ünnepnapokon. Az, hogy a környező községekben élők is évről-évre ellátogatnak erre az ünnepre azt jelzi: élni akarnak. Együtt, összekapaszkodva. 

Összekapaszkodtak a bujákiak, idén is megszervezték a folklór ünnepét
Sok vendég volt kíváncsi a bujákiak színes viseletére
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Hazánkban a vidék megszépült az utóbbi években és folyamatosan fejlődik. Ennek is köszönhető, hogy jól érzik itt magukat a helyiek és az a célunk, hogy a fiataljaink is Palócföldön boldoguljanak – hangsúlyozta Skuczi Nándor. 

– Különleges nap a mai. Pünkösd van, az egyház születésének napja. A gyereknapot is ezen a hétvégén ünnepeljük és a Bujáki Vasárnap, a térségi egyik legjelentősebb kulturális forgataga is várja a látogatókat – foglalta össze köszöntőjében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. 

Mint mondta, az elmúlt évszázadok értékeire és a jelenkor eredményeire is büszkék lehetnek az itt élők. Az elmúlt években ugyanis komoly fejlesztések történtek a faluban. Megépült egyebek mellett a közösségi tér, megújult a templom, az óvoda és az iskola, utak és járdák épültek, elkészült a szennyvíz beruházás. 

Számos program szórakoztatta a vendégeket

– Elmondhatjuk, hogy Buják újra reneszánszát éli. Reményeim szerint ez a fejlődés a jövőben is folytatódik – fogalmazott Becsó Zsolt. – Mindent megteszek azért, hogy az új bölcsődéhez vezető földút, a Magyar Falu Program támogatásával, még ebben az évben aszfaltborítást kapjon. 

Hagyományos lakodalmas menettel vette kezdetét a folklór délután, a színpadon egymást váltották a hagyományőrző csoportok és Oláh Gergő is szórakoztatta a résztvevőket. A gyerekeket ugrálóvár, népi játszótér és más meglepetések is várták. A napot tűzijáték zárta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában