Verseny

2023.05.03. 19:58

Olaszországban pizzaséfként is bizonyított a honti látássérült Guinness-rekorder

Az olaszországi Pármában rendezték meg a 30. jubileumi pizza-világbajnokságot a napokban. A megmérettetésen 52 ország képviseltette magát, összesen pedig tizennyolc magyar versenyző vett rajta részt. Köztük volt Karvai Sándor, a látássérült Guinness-rekorder, a Kézmű-Erfo-Főkefe cégcsoport marketing kommunikációért felelős szakértője is, aki Kovács Lázár séf csapatának tagjaként, duó kategóriában indult Sipos Dóra hivatásos pizzakészítő mesterrel.

Lászlók Judit

A verseny történetében Karvai Sándor lett az első látássérült pizzaséf

Forrás: Beküldött fotó

A páros a megmérettetésen a 44. helyen végzett több száz versenyző közül. Ezzel pedig Karvai Sándor lett a verseny történetében az első látássérült pizzaséf. 

Karvai Sándor portálunk érdeklődésére elmondta: még tavaly decemberben a budapesti karácsonyi vásárban találkozott Kovács Lázár séffel, aki a rendezvény fővédnöke volt. A közmédia számára pedig egy interjút is készített a séffel. Elmondása szerint, Kovács Lázár pár nappal később felhívta őt, majd egy személyes találkozó keretében felkérte, hogy tartson velük az áprilisi olaszországi pizza világbajnokságra. 

Kovács Lázár séf csapatának tagjaként, duó kategóriában indult Sipos Dóra hivatásos pizzakészítő mesterrel Karvai Sándor
Forrás: Beküldött fotó

– Néhány dolgot meg tudok főzni, mint például a kedvencemet, a tejszínes gombás csirkét, de nem vagyok egy konyhatündér. Így először úgy éreztem, hogy nem lenne ott semmi keresnivalóm – fogalmazott Karvai Sándor. Hozzátette: – Ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam rá, hogy milyen lenne először pizzát készíteni. Végül januárban elkezdődött a felkészülésem Kovács Lázár éttermében, és ott találkoztam a versenytársammal Sipos Dórával is. Nagyjából négy-öt alkalom alatt sikerült elsajátítanom a pizzakészítés fortélyait. Március környékén már magam is elhittem, hogy van keresnivalóm Pármában. Tulajdonképpen az, hogy milyen helyezést érünk el, nem számított, mivel nem volt veszíteni valóm. Ráadásul motivált, hogy még senki nem sütött teljesen látássérültként pizzát egy világbajnokságon.

A versenyt Pármában rendezték meg

Karvai Sándor a megmérettetésre Kovács Lázár csapatának tagjaként utazhatott el. Ahol a 700 fős duó kategóriában indult Sipos Dórával. 

– A versenyen nekem egyszerűbb és könnyebb feladatom volt, mint Dórának. Ő sütötte a pizzatésztát, én pedig elkészítettem a feltétet. Összességében közösen készítettünk egy húsmentes, zöldséges pizzát a béke jegyében. Továbbá a pizza ízesítésénél igyekeztünk kihangsúlyozni a magyar gasztronómiát is. Majd az elkészített pizzát a zsűri elé tálaltuk, akik megkóstolták és finomnak ítélték az alkotásunkat – mondta a Guinness-rekorder, aki azt is megosztotta velünk mi volt az egyetlen hiba, amit a verseny során elkövetett. 

– Amikor Dóra felvágta a pizzát, Lázár nagy örömmel azt mondta: kész vagyunk, Sanyi igyál meg egy sört. Én pedig megtettem. Sajnos, azonban kiderült, hogy négy zsűritag volt, nekünk pedig négy sörünk a számunkra, így miattam egyiküknek nem jutott – mesélte nevetve Karvai Sándor. 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen tapasztalatokat szerezett a verseny során, elmondta: nagyon hálás Kovács Lázárnak, amiért kiválóan mentorálta és folyamatos visszajelzést kapott tőle. Az olasz emberekkel kapcsolatban megjegyezte, bár mindenki nagyon kedves és segítőkész volt vele – amiért természetesen rendkívül hálás –, azért érezte, hogy megdöbbentette az embereket a jelenléte. Ugyanakkor ez pozitívan befolyásolta és arra ösztönözte őt, hogy megmutassa tudása legjavát. 

Óriási önbizalmat adott neki az elért eredmény

Végül Sipos Dórával a 44. helyen végeztek, ezzel pedig Karvai Sándor lett a verseny történetében az első látássérült pizzaséf. 

– Végig nagyon izgultam, de óriási élmény volt. Először jártam ilyen megmérettetésen, sőt Olaszországban is. Több száz versenyző közül sikerült elsőre a 44. helyen végezni. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel. Ráadásul ezzel én lettem Magyarország első vak pizzaséfje – örvendezett Karvai Sándor, akinek óriási önbizalmat adott ez a teljesítmény.

Végül a jövőbeni terveivel kapcsolatban elmondta: nincs kizárva, hogy jövőre is elindul a pizza-világbajnokságon, hiszen végezhet ettől előkelőbb helyen is. Kiemelte: a megmérettetés főszervezője már jelezte számára, hogy visszavárják és egy együttműködést is kilátásba helyezett. Mindezeken kívül, azonban továbbra is nagy vágya a vonatvezetés, így a jövőben azon is dolgozni fog, hogy ez végre megvalósuljon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában