Tavaszi munkálatok

2023.05.16. 06:58

Ne lepődj meg, de légy óvatos! – mezőgazdasági járművek lepik el Nógrád útjait tavasszal

A tavaszi és nyári munkák idején egyre több mezőgazdasági vontató, lassú jármű és önjáró munkagép vesz részt a közúti forgalomban. Ezekre a járművekre pedig több szabály is vonatkozik.

Nagy Orsolya

Ebben az időszakban fokozott odafigyeléssel kell közlekedniük a munkagépeket vezetőknek.

Buda Gábor, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy a járműszerelvények vezetői a telephelyről való elindulás előtt kötelesek a kormány- és fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító- és fényjelző berendezések működését ellenőrizni. Ennek pedig ki kell terjedni a pótkocsira, valamint a további vontatmányokra is.

– Fontos, hogy a mezőgazdasági munkagép érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással rendelkezzen, továbbá a világító-, a fék-, és jelzőberendezései is megfelelően működjenek. Közútra pedig csak akkor hajthatnak fel, ha azt jelzőtábla nem tiltja, vagy tiltja ugyan, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg. A járműnek, vagy járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie – hívta fel a figyelmet Buda Gábor.

Hozzátette: elindulás előtt érdemes tájékozódni az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról.

A sajtószóvivő arra is kitért, hogy földútról szilárd útra történő felhajtás előtt a járműre tapadt sarat el kell távolítani, hogy az ne szennyezze be az úthálózatot. Aki a közút jelzéseit eltakaró szennyeződést visz fel az útra, az köteles gondoskodni annak biztonságos eltávolításáról.

Ezen túlmenően a rakományt úgy kell elhelyezni, hogy az a vezetőt ne zavarja a szabad kilátásban, valamint a forgalomban résztvevő többi közlekedőt ne veszélyeztesse. Emellett fontos azt rögzíteni, letakarni és a közútra történő felhajtás előtt az adaptereket leszerelni.

Mint mondta: elengedhetetlen, hogy a közúton közlekedő többi sofőr ezeket a járműveket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítse meg, felkészülve az átlagtól eltérő közlekedési manőverre. A mellettük való elhaladás és előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést és türelmet igényel még jó látási körülmények között is.

Portálunk a témával kapcsolatban felkereste Lehel Zoltánt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója kifejette, hogy az útra felhordott sár nagy veszéllyel járhat, ugyanis főleg a nedves és esős időben megnövekedhet a csúszásveszély. Ráadásul az autók is úgymond széttaposhatják, ezt pedig a közút szakembereinek kell letakarítani, amit nagynyomású mosóval és söprőgéppel tesznek meg. Ez időt, energiát és forrást vesz el a társaságtól.

Az igazgató kiemelte továbbá, hogy a munkagépek vezetőinek érdemes lenne egy lapátot tárolni a járműben, amellyel letakaríthatnák a sárdarabokat a gumiról. Emellett fontos lenne az is, hogy visszamenjenek az adott útra, és megtisztítsák azt maguk után.

Tóth Attila, pásztói gépjármű-szakoktató rámutatott, hogy sajnos az emberek igencsak türelmetlenek manapság, és nem tolerálják, ha valaki lassan megy előttük, mint például egy mezőgazdasági járművet vezető sofőr. Sokszor pedig olyan előzéseket is bevállalnak, amelyet nem kellene, mert az veszélyes. Egy személyautónak pedig nem sok esélye van egy ilyen nagy járművel szemben.

– Ezek a járművek lassúak, szélesebbek és nagyobbak, több helyet foglalnak el az úton, mint egy személyautó, így sokkal nagyobb helyre van szükség ahhoz is, hogy megelőzzék őket – hangsúlyozta a szakoktató, aki azt tanácsolja a sofőröknek, hogy fokozottan figyeljenek a mezőgazdasági járművekre és vezessenek nagyobb türelemmel, megelőzve így egy esetleges balesetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában