Úton

2023.01.10. 13:50

Sokszor gondot okoz a felhalmozódott sár a nógrádi utakon

Akár még balesetet is okozhat az utakra rakódott sár, amelyek többségében a mezőgazdasági járművekről hullanak le. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai rendszeresen takarítják az utakat emiatt, ám ez sok időt és forrást vesz el tőlük.

N.O.

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

Veszélyes, és gondot okozhat az utakra felhordott sár szűkebb hazánkban.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a témával kapcsolatban elmondta, hogy a szervezet és a mezőgazdasági érdekképviselet között született egy megállapodás arról, hogyan kellene megelőzni és kezelni ezt a problémát.

– Az útra felhordott sár veszéllyel is jár, hiszen főleg a nedves és esős időben, mint az elmúlt napokban is, megnövekedik a csúszásveszély. Az autók pedig "széttapossák". Nekünk ezt nagy nyomású mosóval, vagy söprőgéppel kell letakarítani, amely időt, energiát és forrást vesz el – közölte Lehel Zoltán. Az igazgató szerint ehelyett lehetne más munkálatokat is végezni, például kátyúzni, vagy növényzetet gondozni.

Hozzátette: amikor épp tisztítják a sárral érintett útszakaszt, azt mindig táblával jelzik, hogy a sofőrök tudják, balesetveszély állhat fenn.

Gyakoriak az ilyen esetek

A közút igazgatója elárulta, hogy a megyében gyakoriak az ilyen esetek, a sár pedig általában 100-150 méteres szakaszokon rakódik le. A 22-es úton, Érsekvadkert környékén például rendszerint tapasztalható, de ott többnyire eltakarítják a mezőgazdasági szakemberek. Egyébként az összes mezőgazdasági terület környékén előfordul a sárfelhordás.

Mint mondta, az is gondot okoz, hogy sokszor megszüntetik a beszántással az árkot és egy nagyobb eső következtében könnyebben sarassá válik az út. Nógrádsipek és Varsány környékén már többször problémát okozott ez.

Bűncselekménynek is minősülhet

Lehel Zoltán kiemelte, hogy rendszeresen takarítják ezeket az útszakaszokat, ugyanakkor az útra érkező mezőgazdasági jármű vezetőjének lenne a kötelezettsége. Ráadásul, ha egy súlyos baleset történik emiatt, akkor az bűncselekménynek is minősíthető.

Az igazgató kifejtette: elég lenne egy lapátot tárolni a járműben, amellyel letolnák a sárdarabokat a gumiról. Amennyiben erre nincs valakinek lehetősége, akkor fontos lenne, hogy visszamenjen és takarítsa le maga után az utat.

A Közút egyébként többször is tett már ilyen esetekben a rendőrségen feljelentést. Arra volt már ugyanakkor példa, hogy tetten érték az adott embert, aki utána eltisztította a sarat az úttestről. Az ilyen esetekben egyébként az önkormányzatok is együttműködnek a szervezettel.

Lehel Zoltán arra is kitért, hogy egy másik probléma, hogy nagyon sok helyen az állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozók ráteszik a villanypásztorokat a padkákra, az út szélére, hátráltatva ezzel a téli üzemeltetést, ráadásul ez is balesetveszélyes. Az ilyen esetek során az érintetteket mindig felszólítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában