Foglalkozás

2023.05.22. 19:29

Lovas képességfejlesztő terápiával segítik elő a különféle betegségek gyógyulását Legénden

A Széllel Szálló Alapítvány szervezésében működő lovas képességfejlesztő terápia újraindult a közelmúltban Legénden. A foglalkozás célja: az érintett személy károsodása, sérülése, fogyatékossága ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, a képességfejlődés és a rehabilitáció érdekében.

Lászlók Judit

A foglalkozások jellegéből adódóan ez egy mozgásterápia is, ami rendkívül fontos gyermekkorban

Forrás: Beküldött fotó

Dr. Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke portálunk érdeklődésére elmondta: a ló és a lovaglás már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be az életében. A lovas képességfejlesztő terápiát pedig személyes érintettségéből adódva kezdték el alkalmazni, mivel a nagyobbik gyermeke koraszülöttként jött világra.

– Az orvostudomány akkori állása szerint a gyermekem számára kiegészítő terápiaként javasolták a lovas képességfejlesztést – fogalmazott dr. Radácsné Reszegi Rita. Hozzátette: tulajdonképpen akkor vágtak bele a férjével a terápiába, ami egy nagyon pozitív történet lett számukra, hiszen a gyermekük ma már 15 éves, és teljes életet él. Mivel ezt a tapasztalatot szerették volna átadni más családok és csemeték számára is, ezért létrehozták a Széllel Szálló Alapítványt, amelynek keretében működik a foglalkozás.

Dr. Radácsné Reszegi Rita kifejtette: a terápia célja az érintett személy károsodása, sérülése, fogyatékossága ismeretében a ló és a lovaglás hatásainak felhasználása a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, a képességfejlődés és a rehabilitáció érdekében. Ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy teljes életet élhessen. Mint mondta: a ló a mérete ellenére nagyon kedves és őszinte állat. Így a foglalkozás során az ő visszajelzéseit felhasználva mozdítják ki az arra rászoruló gyermekeket, vagy éppen felnőtteket a terápiás környezetből.

– A foglalkozások úgy zajlanak, hogy az emberek először megkeresnek bennünket a különböző problémáikkal. Ezt követően egyeztetünk egy időpontot, majd megnézzük, hogy a segítségre szoruló személlyel tudunk-e együtt dolgozni. Úgy véljük ugyanis, hogy minden segítő gyógyászat, így a miénk is csak akkor működik, ha mindkét fél nyitott rá. Ezután elkezdődik maga a terápia, a ló megismerése, illetve a lóháton különböző képességfejlesztő feladatokat kell teljesíteni, attól függően, hogy mi a probléma. Ez utóbbi lehet preventív jellegű, stresszoldó, de akár különböző viselkedés- és magatartásbeli gond is. Az első alkalmon részt vehet az egész család, de a későbbiekben az a tapasztalat, hogy a gyerekkel való foglalkozást negatívan befolyásolja például, ha a szülő is jelen van – fogalmazott dr. Radácsné Reszegi Rita.

A lovas képességfejlesztő terápiával már sok esetben tudtak segíteni
Forrás: Beküldött fotó

Kiemelte továbbá: a foglalkozások jellegéből adódóan ez egy mozgásterápia, ami gyermekkorban rendkívül fontos. Ugyanis pozitív irányba befolyásolja azokat a fejlődési folyamatokat, amelyek például a koraszülöttek esetében megkésve jelentkeznek, vagy elmaradnak. 

Hangsúlyozta továbbá: fontosnak tartják, hogy egyszerre csak egy gyermekkel, vagy egy családdal foglalkozzanak, azonban több család esetén csoportos fejlesztéseket is szerveznek. Dr. Radácsné Reszegi Rita végül pedig az eddig elért eredményekről is beszámolt.

– A lovas képességfejlesztő terápiával már nagyon sok esetben tudtunk segíteni. Egyrészt a szülők és a gyermekek is örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, másfelől pedig a családtagok és a pedagógusok részéről is rendszeresen pozitív visszajelzéseket kapunk – mondta dr. Radácsné Reszegi Rita. Hozzáfűzte: a foglalkozásokról a Széllel Szálló Alapítvány Facebook-oldalán keresztül lehet érdeklődni, vagy jelentkezni azokra.

Több mint ezer lovassal büszkélkedhetnek

Dr. Radácsné Reszegi Rita, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Lovas és Kutyás Tagozatának elnöke arról is beszélt, hogy immár három éve látja el ezt a nemes feladatot, aminek teljes lelkesedéssel kíván eleget tenni.

– Úgy vélem, a közbiztonság és a közrend fenntartásában részt venni kívánó, a környezetük biztonságáért felelősséget érző állampolgárok számára a polgárőrség nyújt cselekvési lehetőséget. A lovas szolgálat pedig egy különleges formája a bűnmegelőzésnek, amelyben a rend, a fegyelem, a lokálpatriotizmus és a modern hazafiság ötvöződik. Az OPSZ minden megyében jelen van, több mint ezer lóval és lovassal rendelkezik – mondta a dr. Radácsné Reszegi Rita.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában