Együttműködési megállapodás

2023.05.25. 17:28

Hatra bővült a Honvéd Kadét Programban résztvevő nógrádi középiskolák száma

Együttműködési megállapodást kötött a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum, illetve az MH 3. Területvédelmi Ezred szerdán délelőtt, Balassagyarmaton. Ezzel az oktatási intézmény lett szűkebb hazánkban a hatodik olyan középiskola, ahol a 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj közreműködésével megvalósulhat a Honvéd Kadét Program.

Veres Edina

Kovács Imre ezredes (középen), Gembiczki Ferenc és Szrenka Anikó kézjegyükkel hitelesítették a megállapodást

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Honvédelmi képzés színesíti az oktatási palettát

A Honvédelmi Minisztérium 2017-ben hirdette meg a Honvéd Kadét Programot, amely jelenleg 130 partneriskolában valósul meg, így megközelítőleg 7200 kadét vesz részt a honvédelmi nevelésben hazánkban. A sor egy újabb intézménnyel bővült, ugyanis szerdán Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Szent-Györgyi Albert Technikum is belépett a Honvéd Kadét Programba.

Az eseményen Gembiczki Ferenc, az NMSzC kancellárja elmondta: a technikum korábban is együttműködött már a Magyar Honvédséggel, most ezt a kapcsolatot kívánják szorosabbá fűzni.

– A sorkötelezettség felfüggesztésével a lakosságnak megszűnt az állandó kapcsolata a honvédséggel. Most azonban Magyarországon egyre többen látjuk, hogy például a migránshelyzetből, vagy a szomszédunkban dúló háborúból kifolyólag szükség van a katonákra. Emellett észleljük azt is, hogy a magyar katona nem csupán fegyverrel képes a hazáját szolgálni. Ez a felismerés fontos a diákjaink számára is – mutatott rá Gembiczki Ferenc. 
Hozzátette: az együttműködési megállapodás aláírásával a honvédelmi képzés Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolán kívül immár a Szent-Györgyiben is színesítheti az oktatási palettát.

A kancellár ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy természetesen nem katonai kiképzésről, hanem egy önkéntes együttműködésről van szó. Annak résztvevői olyan, a civil életben is hasznos ismeretekkel vértezhetik fel magukat, mint például a tereptan, a térképészet, vagy épp az elsősegélynyújtás. Gembiczki Ferenc véleménye szerint a diákok a programhoz csatlakozva felkészülhetnek az általuk választott életpálya sikeres megvalósítására, miközben hiteles információkkal bővíthetik ismereteiket a Magyar Honvédségről, és annak társadalmi szerepéről.

A közös munkával értékeket adnak át a fiataloknak

Az MH 3. Területvédelmi Ezred idén január 1-jén jött létre, a Nógrád, a Heves és a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében működő területvédelmi zászlóaljak tartoznak az alakulat szárnyai alá. A szerdán csatlakozott NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum immár a 16. oktatási intézmény, amellyel az ezred együttműködik, és ahol segítik a kadétok honvédelmi nevelését.

Kovács Imre ezredes, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnoka aláhúzta: a honvédelmi pályaorientációs program fő célkitűzése az emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz.

– Azt gondolom, hogy az együttműködéssel értéket teremtünk, közösséget formálunk, valamint a hazaszeretetet és az ország védelmét erősítjük a diákokban. Fontosnak tartom, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik készek tenni országukért, és hazafias gondolkodásmóddal rendelkeznek. Meggyőződésem, hogy e célkitűzés elérésében a Honvéd Kadét Program kiemelt szereppel bír – mondta Kovács Imre ezredes, akinek véleménye szerint a közös munkával képesek olyan értékeket átadni a fiataloknak, mint a bajtársiasság, a hazafiasság, valamint a közösségért való tenniakarás.

Az ezredparancsnok végül hozzátette: a többi nógrádi középiskolához hasonlóan a Szent-Györgyi Albert Technikum is a 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) közreműködésével vesz részt a Honvéd Kadét Programban.

Megvalósult a régóta dédelgetett álom

Már egy jó ideje fontolgatta az NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum vezetősége, hogy belép a Honvéd Kadét Programba. Végül tavaly augusztusban vették fel a kapcsolatot a területvédelmi ezreddel, illetve a 25. TVZ-vel, amelynek köszönhetően a régóta dédelgetett álom a megvalósítás útjára lépett. 

Szrenka Anikó, a balassagyarmati technikum igazgatója beszédében kifejtette: az iskolában kezdetben szakköri foglalkozás formájában, később pedig tanórába építve – akár érettségi tantárgyként is – tanulhatják majd a diákjaik a honvédelmi ismeretek tantárgyat.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy három olyan ágazatot is oktatunk, amelyhez illeszkedik a továbbtanulás szempontjából a Honvéd Kadét Program. Véleményem szerint ez egy pluszt adhat minden nálunk tanulható szakma mellé – fejtette ki az intézményvezető, aki azt is elárulta, hogy egykori diákjaik közül többen is például rendészeti szakközépiskolában, vagy éppen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatták tanulmányaikat a balassagyarmati technikum elvégzése után.

Szrenka Anikó vette át az együttműködést igazoló tanúsítványt
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az esemény zárásaként Kovács Imre ezredes, Gembiczki Ferenc és Szrenka Anikó kézjegyükkel hitelesítették a megállapodást. Végül Kis Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási és Ifjúságstratégiai Főosztály, Ifjúságstratégiai Osztály vezetője átnyújtotta az igazgatónak az együttműködést igazoló tanúsítványt, illetve egy gravírozott táblát, amely az iskola bejárata mellől hirdeti ezentúl: az NMSzC Szent-Györgyi Albert Technikum is a Honvéd Kadét Program partneriskolája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában