Tárlat

2023.05.20. 15:35

Finn-magyar plasztikák ékesítik a világ második legnagyobb tárlatát Bujákon (fotók, videó)

Állandó tárlat nyílt Bujákon, az Esterházy Közösségi Tér kiállítótermében a finn-magyar szobrászművész, Yrjö Liipola alkotásaiból.

Veres Edina

Yrjö Liipola plasztikáiból, szobraiból gyakorlatilag a világ második legnagyobb kiállításának ad otthont mostantól Buják

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Megannyi érdeklődő gyűlt össze a napokban a bujáki Esterházy Közösségi Tér kiállítótermében, hogy megcsodálja az új állandó tárlatot, a Yrjö Liipola kiállítást.

A megnyitón köszöntőjében Borbély Gábor, Buják polgármestere úgy fogalmazott: azon szerencsés településvezetők közé tartozik, akinek a községében már a második olyan tárlat tekinthető meg, amely párját ritkítja. Hozzátette: a finn-magyar művész, azaz Yrjö Liipola plasztikáiból, szobraiból gyakorlatilag a világ második legnagyobb kiállításának ad otthont mostantól Buják.

– Egy meglehetősen sokoldalú, termékeny, ráadásul szinte polihisztor művészről beszélhetünk, aki kalandos módon érkezett hozzánk. Továbbá azt is tudni kell róla, hogy nem csupán szobrász volt, hanem előbb Magyarországon finn konzulként tevékenykedett, majd később megházasodott, feleségével Finnországba költöztek, ahol pedig magyar konzul lett – fejtette ki Borbély Gábor, aki azt is aláhúzta, hogy az alkotások kivétel nélkül Ari Santeri Kupsus tulajdonát képzik, aki a bujákiak gondjaira bízta a plasztikákat. Hozzátette: büszke rá, hogy ilyen egyedi kiállítást tudhatnak a birtokukban, illetve mutathatnak be, hiszen ezzel is színesíthetik Buják, illetve szűkebb hazánk értékeit.

Az eseményen Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hangot adott azzal kapcsolatos örömének, hogy ezentúl Bujákon egy olyan különleges művész alkotásait felsorakoztató kiállítás tekinthető meg, mint Yrjö Liipola. Emellett Skuczi Nándor méltatta a községet, és a finn-magyar barátságot, továbbá szót ejtett gróf Esterházy Jánosról is, aki családja révén több szállal is kötődik a településhez, s akinek a napokban avattak emléktáblát Salgótarjánban.

A finn nagykövet üzent a jeles alkalomra

A tervekkel ellentétben Pertti Anttinen finn nagykövet betegség miatt nem tudott részt venni a megnyitón, így gondolatait és jó kívánságait felesége, Katriina Apajalahti tolmácsolta az egybegyűlteknek. Elmondta, hogy férjével tavaly szeptemberben érkeztek Magyarországra, azonban ő már korábban is járt hazánkban, először 1984-ben. A magyarok vendégszeretete azonnal magával ragadta őt, és örömmel fedezte fel, hogy milyen erős kötelék húzódik még mindig a magyarok és a finnek között. A kiállítással kapcsolatban kifejtette, hogy az szép példája a két ország közötti kapcsolatnak, és annak is, hogy mennyire sokféle területen oszthatjuk meg egymással a tapasztalatainkat. Emellett külön köszönetet mondott a Liipola Társaság tagjainak, amiért részt vettek a bujáki kiállításmegnyitón, hiszen mint fogalmazott: jelenlétükkel még kézzelfoghatóbbá tették a Finnország és a Magyarország közötti kapcsolatot. Katriina Apajalahti azt is elárulta, hogy Yrjö Liipola szobrász 1904 és 1934 között élt és alkotott Magyarországon, élete során fontos szerepet játszott a két ország közötti kötelék erősítésében. Hozzátette: mindennek jelentőségét azzal is elismerték hazánkban, hogy 2009 óta Budapesten, a Vörösmarty téren egy tábla őrzi a szobrászművész és diplomata emlékét.

Több uralkodó, főnemes alakját megörökítette

A kiállított szobrok megtekintése előtt a megjelentek megismerhették Yrjö Liipola munkásságát Ari Santeri Kupsus galériatulajdonos segítségével. Mint mondta, miután Ferenc József császár egy kiállítás után szobrot vásárolt a művésztől, a főnemesek megrohamozták őt. Végül több mint száz alkotást készített magánemberek megrendelésére, így több uralkodót, és sok magyar arisztokrata családtag alakját és arcvonásait megörökítette szobraival. Ari Santeri Kupsus arról is beszámolt, hogy Buják mellett több Yrjö Liipola alkotás tekinthető meg hazánkban például a Fiumei Úti Sírkertben – azaz Kerepesi temetőben –, az Operaházban, a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában.

– Örülök, hogy Iszkaszentgyörgy után új otthonra lelt ez a kiállítás, itt Bujákon, és így most már a Magyarország más részén élő emberek is láthatják ezeket a munkákat – foglalta össze gondolatait Ari Santeri Kupsus, aki hozzátette, hogy hamarosan egy koncertet is szerveznek a településen. Emellett pedig azt is elárulta, hogy a közeljövőben az Esterházy Közösségi Tér emeletén egy újabb kiállítást is terveznek nyitni, azonban azzal kapcsolatban részletes tájékoztatást csak későbbre ígért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában