Programajánló

2023.05.25. 19:28

Fesztiválok, pünkösdi rendezvények és gyermeknapi programok is színesítik a hosszú hétvégét

Ezen a hétvégén is programok sokasága várja az érdeklődőket szűkebb hazánkban.

Nagy Orsolya

A magyar hősökre emlékeznek

Salgótarjánban a magyar hősök emlékünnepe alkalmából megemlékezést tartanak május 26-án, pénteken 11 órától a Millecentenáriumi emlékműnél, ahol Fekete Zsolt polgármester mond majd beszédet. Nagylócon ezen a szombaton, szintén a hősök napja alkalmából a Nagylóci Nyugdíjasokért és Hadirokkantakért Egyesület tart megemlékezést és koszorúzást 18 órától a Temető-Hősök emlékműnél. Rimócon május 28-án, vasárnap a hősök napja alkalmából 12 óra 30 perctől szentmisét mutatnak be, majd ezt követően megemlékezést is tartanak. Balassagyarmaton vasárnap 15 órakor emlékeznek meg a hősökről, amely során Gere József helytörténész mond beszédet a Hősök terén. A rendezvényen közreműködik Kispál András, valamint a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

Hamarosan átadják a tari Buddha Park új központját

A tari Buddha Parkban júniusban átadják annak legújabb épületét, a Szkíta és Magyar Szellemiség Központját, amelyre már május 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap is készülnek, így minden érdeklődőt várnak, akik segíteni szeretnének. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkához olyan ruházatot vigyenek magukkal, amelyet nem sajnálnak, ha festékes lesz, vagy összekoszolódik. Szombaton cselekvő meditációval kezdik a napot, azaz munkálkodnak, majd a közös ebéd után úgynevezett csenrézi pudzsák és mahakala lesz. Ezen kívül a résztvevők beszélgethetnek Csöpel Lámával is a szkíta szellemiségről a megnyitó kapcsán. Másnap, reggel 6 órakor Tara szertartást végeznek, amelyet cselekvő meditáció követ, végül pedig közös ebéd és szintén csenrézi pudzsák és mahakala lesz.

A csata hősei előtt hajtanak fejet

Kisterenyén május 27-én, szombaton 11 óra 30 perctől a helyi csata hőseire emlékeznek és tartanak koszorúzást. A rendezvénynek a vasútállomás főépülete ad majd otthont, ahol Nagy-Majdon József polgármester, valamint Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mond beszédet.

Szakkörökön készült alkotásokból nyílik tárlat

Négy kézműves szakkör is volt Palotáson a közelmúltban. A Nemzeti Művelődési Intézet támogatása által az érdeklődők részt vehettek például papírfonáson, makramén, gyöngyfűzésen, de bútorfestésen is. Az elkészült alkotásokból nyílik most kiállítás május 27-én, szombaton 15 órától. A rendezvénynek a Szabadság úti park ad majd otthont. A tárlatot Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának igazgatója nyitja meg. Az eseményen Somodi Fanni és a Kenderike Néptánccsoport tagjai működnek közre.

Nagy múltra tekint vissza a Bujáki Vasárnap

Immár 38. alkalommal rendezik meg a hagyományos Bujáki Vasárnapot a településen május 28-án – közölte a helyi önkormányzat közösségi oldalán. A rendezvény 11 órakor pünkösdvasárnapi szentmisével veszi kezdetét, majd 13 órakor ünnepélyesen is megnyitják az eseményt. Ezután elindul a bujáki lakodalmas menet a közösségi háztól, majd gyermeknapi meglepetésekkel kedveskednek az apróságoknak. Kiegészítő programként óriás csúszda, kosaras hinta, népi játszótér, cukorágyú, de lufihajtogató bohóc is várja az érdeklődőket. A délutáni órákban a Napraforgó Meseszínház előadását tekinthetik meg a helyszínre látogatók, de folklór műsor is lesz a szabadtéri színpadon. Este Oláh Gergő, valamint Varga Vince, a Muzsika TV sztárja gondoskodik a jó hangulatról. A napot retro partival és tűzijátékkal zárják majd.

Pünkösdölnek Diósjenőn

Diósjenőn ezen a vasárnapon Pünkösdölőt rendeznek, amely 11 órakor szentmisével kezdődik, utána pedig az érdeklődők megtekinthetik a Pünkösdölő című táncműsort, majd királynőt is választanak. A rendezvénynek a katolikus templom előtti terület ad otthont.

Zarándokok érkeznek nemzeti kegyhelyünkre

Mátraverebély-Szentkúton ezen a hétvégén, május 27. és 29. között tarják a pünkösdi búcsút, ahol a három nap során egyebek mellett szentmise, litánia, gyóntatás, illetve körmenet is lesz, de fogadják a zarándokokat is, valamint a jubiláns házasok megújítják esküjüket és meg is áldják őket.

Hollókőben is felelevenítik a pünkösdi hagyományokat

Mint arról már beszámoltunk: a község ragaszkodik a hagyományaihoz, az egyik ilyen ünnep a pünkösd, amikor megelevenednek a régi népszokások az Ófaluban. Így vasárnap a sok program – mint például a pünkösdi áldásosztás, a néptáncoktatás, a kézműves- és gasztronómiai vásár – mellett nevezni lehet majd a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is. Ennek során népi ügyességi feladatokat kell majd teljesíteni a nevezőknek. Mindezeken túl a résztvevők megtekinthetik a pünkösdi királylány felvonulását is az Ófaluban 13 és 13 óra 30 perc között, valamint 15 óra 30 perctől 16 óráig. Emellett táncházzal, a helyi citerazenekar produkciójával, Bukovics János mesemondó előadásával, népviselet- és karikázó bemutatóval, illetve gasztronómiai ínyencségekkel is várják a látogatókat. Hétfőn megrendezik a Pünkösdi Várnapokat is a felújított hollókői várban. A nap folyamán Szent László Vitézei fegyveres bemutatót is tartanak, a zenészek pedig különböző időpontokban muzsikálnak a vár udvarán. Emellett a résztvevőknek lehetőségük lesz kipróbálni a középkori fegyvereket, illetve magukra ölthetik az akkori ruhákat is.

Pampuskák hada várja a patakiakat

Május 28-án, vasárnap falunapi Pampuska Fesztivált tartanak 14 órától a helyi sportpályán. A rendezvényen óvodások és iskolások is fellépnek, de a gyermekeket Misi bohóc is szórakoztatja majd. Ezen túlmenően színpadra áll Szőke Richárd, majd bemutatkozik a szlovákiai Inám település is. Később az érdeklődők megtekinthetik az Aranyeső Hagyományőrző Csoport, a Szécsényi Derűs Asszonyok, a Tereskei Gyöngyvirág Népdalkórus, valamint a Mohorai Néptáncosok előadásait is. Az esti órákban színpadra lép a Havanna Táncegyüttes, Jolly, végül pedig dj Bodo és dj Sylvester gondoskodik a kiváló hangulatról. Az egész napos rendezvényen lesz továbbá arcfestés, ugrálóvár, de bemutatkoznak a helyi és a térségi termelők is, valamint szakkörökön készült alkotásokból nyílik kiállítás.

Túrára hívják a természet szerelmeseit 

Május 28-án, vasárnap vezetett gyalogtúrát szervez az Eresztvényi Kőbányák tanösvényen a Novohrad - Nógrád Geopark, amely 11 órakor kezdődik. A könnyűnek mondható gyalogtúra mintegy 9,3 kilométer hosszú lesz, amelyet Szokács Krisztián vezet majd.

A gyerekekről szól a hétvége

Gyermeknap alkalmából számos programmal készülnek a településeken a csemeték számára. Ismét kinyílnak a Nógrád vármegyei laktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezúttal május 28-án, vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket az ország csaknem valamennyi hivatásos tűzoltólaktanyájában, valamint a Nyitott szertárkapuk elnevezésű programhoz csatlakozó önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokon. Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hogy 16 óráig lesznek látogathatóak a tűzoltólaktanyák, megélénkülnek a szerállások, a lánglovagok pedig próbariasztásokon keresztül mutatják be, hogy mi történik, amikor tűz-, vagy éppen balesethez riasztják őket. Hozzátette: megtekinthetők, bizonyos esetekben akár kipróbálhatók is lesznek a speciális eszközök és felszerelések, valamint a kicsik akár magukra is ölthetik a tűzoltók viseletét. Nógrád vármegyében 7 hivatásos tűzoltóság mellett 12 önkéntes tűzoltó egyesület is fogadja a lánglovagok munkája iránt érdeklődő kicsiket.

Pásztón sem feledkeznek meg a csemetékről

Pásztón városi gyermeknapot tartanak május 27-én, szombaton 9 és 19 óra között a könyvtár melletti parkban – közölte az intézmény a közösségi oldalán. A rendezvény mentők, tűzoltók, rendőrök és polgárőrök bemutatójával kezdődik, majd a Help Mentőkutyás Egyesület is elkápráztatja a közönséget. 14 órától pedig színpadi műsorokkal várják a csemetéket, amely során fellép egyebek mellett a Crystal Tánciskola, a Magyar Szentek Római Katolikus Iskola diákjai, az Arabesquere Tánccsoport, de lesz még gyermek zumba, majd 16 órától a Bogár Muzsika zenekar szórakoztatja  nagyérdeműt. Táncházzal is kedveskednek továbbá a kicsik számára, valamint kiválasztják a pünkösdi királynét és királyt is. Kiegészítő programok is lesznek majd, így például arcfestés, csillámtetoválás, fotófal, ugrálóvár, de óriás buborék is.

Izgalmakból Bátonyterenyén sem lesz hiány

Bátonyterenyén is izgalmas programokkal várják az apróságokat május 26-án, pénteken 16 órától a Városháza téren. A rendezvény a Mazsorett és a Savaria tánciskola bemutatójával kezdődik, majd az érdeklődők megtekinthetik a salgótarjáni Fókusz Kutyaiskola bemutatóját is. Később Kalap Jakab ad koncertet, valamint lesz Freestyle foci-show és dekázó verseny is, illetve a Horváth Ikrek Duó előadását is élvezhetik majd a helyszínre érkezők. Emellett kézműves- és játéksarokkal, csillámtetoválással, de ugrálóvárral is kedveskednek a szervezők.

Zsonganak majd a strandon

Balassagyarmaton május 27-én, szombaton a Zsongás a strandon elnevezésű rendezvényre 10 órától várják az érdeklődőket. A program a Mini Manó golfpálya átadásával kezdődik, majd tornát tartanak Zsófival. Az odalátogatók többek között néptáncot is járhatnak, de a Habakuk Zenekar koncertje is szórakoztatja a közönséget. A nap folyamán arcfestéssel, kézműves sátorral, ugrálóvárral, akadálypályával, rendőr-, tűzoltó- és kukásautó bemutatóval is várják az érdeklődőket. Másnap, május 28-án, vasárnap a Manóligetben, azaz a Palóc ligetben ünnepelhetnek a gyerekek. 13 óra 30 perctől gyülekező lesz Pán Péterrel a Fő téren, majd onnan a Vitalitás SE és a Rózsavölgyi Tánccsoport közreműködésével felvonulással kezdődnek a programok a ligetben. Fellép zenés műsorával a Pom-Pom együttes, Szél Bence, a világ legügyetlenebb bűvésze, a Boróka Bábszínház és a Manó Swing is. A szervezők jelmezversenyt is hirdetnek. Ezen túlmenően ugrálóvár, óriás kifestő, játékok, kézművesség, eszem-iszom és sok más érdekesség várja majd a gyerekeket. 

A megyeszékhelyen is a csemeték körül forog majd minden

Salgótarjánban sem feledkeznek meg a gyermekekről, a Lapos Közösségi Házban várják őket programokkal május 27-én, szombaton 14 órától. Lesz egyebek mellett ugrálóvár, elektromos kisautók, darts, foci, palacsinta, fánk, csillámtetkó és arcfestés is. Ezeken kívül sok-sok játékkal is készülnek a szervezők, de egy zenés vetélkedőn is részt vehetnek Szabó Péterrel.

Mindezek mellett a kistelepüléseken is számos gyermeknapi rendezvénnyel készülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában