Esküvő

2023.05.08. 17:26

Egyre több nógrádi lakodalomban lemezlovas pörgeti a zenét

Az esküvői szezon már májusban elkezdődik, azonban a nyári hónapok a legnépszerűbbek a házasulandók körében. A hagyományos sátras lakodalmak helyett napjainkban étteremben mulat a násznép, a talpalávalót pedig egyre gyakrabban szolgáltatja lemezlovas.

Gulyás Edina

Nógrádban is egyre gyakoribb, hogy az esküvőkön DJ-k szolgáltatják a zenét

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

– Ahogy hazánk más részein, úgy Nógrádban is egyre gyakoribb, hogy az esküvőkön DJ-k szolgáltatják a zenét. Ugyanakkor vannak olyan régiók, ahol a tradicionális zenekarok jóval népszerűbbek, ilyen például a Nyírség is – tájékoztatott Knizse Péter, művésznevén DJ. Pryce, aki szűkebb hazánkban képviseli a DJ Szövetséget. 

A lemezlovasok is részesei már az esküvői kultúrának

Mint mondta, Magyarországon a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején indult el a folyamat, ami a zenei trendek változásának és az akkori technológiai fejlődésnek köszönhető. Elsősorban a széles repertoár és a személyre szabott zenei élmény lehetősége is közrejátszott a DJ-k térnyerésében. A hagyományos esküvői zenekarok a mai napig népszerűek, de a lemezlovasok is egyre inkább részesei lesznek a magyar esküvői kultúrának.

– Az esküvői szezon általában májusban kezdődik és egészen szeptember végéig tart, de a legnépszerűbb időszak július és augusztus között van, amikor kedvező az időjárás – hangsúlyozta Knizse Péter. – Érdekes tény, hogy Magyarország szinte az egyetlen olyan európai ország, ahol a koronavírus sem vetette vissza a házasodási kedvet. 2020-ban 67 ezer 095 házasság köttetett, ami az utóbbi 20 évben a legmagasabb. A járványügyi intézkedések miatt ezeket a lakodalmakat későbbi időpontban tartották meg, így az utóbbi két szezon rendkívül erős volt, és az esküvői szolgáltatók is tele voltak munkával.

A zenei változatosság elengedhetetlen

A lemezlovas kitért arra is: a nagy nap zenei stílusa nagyban függ az ifjú pár ízlésétől és a vendégek korosztályától is. A változatosság elengedhetetlen ahhoz, hogy a násznépből mindenki megtalálja a számára megfelelő stílust és hangulatot. Mint mondta, az általa játszott zenék elsősorban modern és retro könnyűzenei pop-rock és diszkó slágerekre épülnek, amit kiegészít a pár kéréseivel, valamint a vendégek hangulatához éppen passzoló dalokkal. Mindezeken túl a legnépszerűbb továbbra is a mulatós zene, viszont ebben az esetben érdemes hagyományos esküvői zenekart hívni az alkalomra. 

A szezon jó része már le van foglalva

– Az idei év mindenkinél kicsit lassabban indult a megszokottnál, de a szezon jó része már le van foglalva. Mivel az esküvők mellett céges rendezvényeken, szabadtéri fesztiválokon és klubokban is szoktam zenélni, legkésőbb 4-6 hónappal a lagzi előtt érdemes érdeklődni a szabad időpontokról. Amint megvan a lakodalom végleges dátuma, érdemes az elsők között lekötni a zenei szolgáltatót is – fogalmazott Knizse Péter, aki arra is felhívta a házasulandók figyelmét: olyan DJ-t érdemes választani, aki számlaképes, mivel ez egy olyan kritérium, amelyet sokan nem tudnak teljesíteni. Egy esküvőnek technikailag is tökéletesnek kell lennie, ezért is fontos a profi szakember, akinél a mikrofonok nem sípolnak, a kábelek rendezettek, a fényeffektek szemet gyönyörködtetőek, és a hangzás kifogástalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában