Támadás

2023.05.04. 11:30

Akár június közepéig is riogathatnak a varjak a nógrádi településeken

Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig tartó fiókareptetésekor számíthatunk egyesek számára félelmet keltő madártámadásokra – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

P. K.

Lakott területen környékén elsősorban a varjúfélék támadása kelthet félelmet az emberekben

Forrás: pixabay

Az MME portálunkhoz eljuttatott közleményében tájékoztatott: Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre. 

– Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el – tanácsolta az egyesület.

Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak támadása kelthet félelmet az emberekben április végétől június közepéig.  – A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik. Ennél a rövid ideig tartó, természetes és kiszámítható viselkedésnél jóval ijesztőbb és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által otthon, illegálisan felnevelt, majd elengedett vagy elszabaduló varjúfélék, elsősorban szintén a vetési varjak fiókái – hangsúlyozta az MME.

Mint írták: ha elég bátrak vagyunk, sokat segíthetünk a kevésbé hősies embertársainkon azzal, ha a rossz helyre tévedt – egyebek mellett középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő – varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre visszük. Azonban legyünk felkészülve arra, hogy az izgatott szülők minket követnek, az addig "megközelíthetetlen" épület és járda pedig ismét használhatóvá válik.

– Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütykös hattyúpártól kell tartanunk, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat vagy a fészküket kerüljük el – emelte ki az MME.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában