Nool.hu podcast

2023.05.04. 17:33

A vadgesztenye lett az év gyógynövénye – íme a tarjáni gyógyszerész véleménye (podcast)

A vadgesztenyét választották az év gyógynövényének 2023-ban, portálunk pedig ennek apropóján megkérdezte Balláné Tóth Ilonát a növény egészségre gyakorolt jótékony hatásairól.

Angyal Eszter

Balláné Tóth Ilona a gyógynövények legfontosabb hatásairól, emellett az idei év gyógynövényének választott vadgesztenyéről is beszélt

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Rita

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta választja meg az év gyógynövényét. A kezdeményezés célja, hogy évről évre újabb gyógynövényre irányítsák rá a figyelmet, és így az adott növénnyel kapcsolatos ismeretek, valamint a gyógyhatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Az év gyógynövénye 2023-ban a vadgesztenye lett, ami nem összekeverendő a szelídgesztenyével, amit többségében sütve vagy főve fogyaszthatunk, étkezési célra. A közönséges vadgesztenye – bár küllemre nagyon hasonlít szelíd társához – sokkal inkább gyógyhatásáról ismert. A vadgesztenyéből előállított készítményeket elsősorban visszeres problémákra és trombózis esetén használják. 

A témával kapcsolatban megkerestük a már nyugalmazott salgótarjáni gyógyszerészt, Balláné Tóth Ilonát, akinek a gyógyszereken túl a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretei is igen sokrétűek. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a nyolcvan éves patikusnak nemrégiben jelent meg Barangolások a Medvesen - Mit adtak nekem a gyógynövények? című könyve. Ilona általánosságban is beszélt a gyógynövények hatékonyságáról, emellett külön kitért az idei évben kiválasztott vadgesztenyére is:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában