Nool.hu videó

2023.05.11. 14:41

A Mosolygós Borókák képviselik bábjátékukkal Nógrádot a veszprémi nemzetközi fesztiválon (videó)

Mint arról már korábban beszámoltunk, főpróbát tartott a Mosolygós Borókák Bábcsoport a napokban a zagyvapálfalvai Bunker Közösségi Térben. A KiViSzI Színházi Műhely négy növendéke alkotta csoport a veszprémi Bűvös Bábos Fesztiválon képviseli majd szűkebb hazánkat, ahol Móra Ferenc A sündisznócska lovagol című meséjét keltik életre bábjátékukkal szombaton.

Veres Edina

Móra Ferenc A sündisznócska lovagol című meséjét keltik életre bábjátékukkal a fiatalok

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Izgatott várakozás, hangos kacajok és vastaps kísérte a Mosolygós Borókák Bábcsoport nyitott főpróbáját. A négy fiatal Móra Ferenc A sündisznócska lovagol című meséje alapján összeállított valamivel több mint tízperces előadással nyűgözte le a családtagokból, ismerősökből álló közönséget. A csapat szintén ezzel a bábjátékkal képviseli majd szűkebb hazánkat a Veszprémben zajló nemzetközi Bűvös Bábos Fesztiválon.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében többnapos bábos találkozót tartanak

Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Nógrád Vármegyei Igazgatóságának vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a Bűvös Bábos projekt évek óta az NMI egyik kedvelt programja.

– Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ebben a kezdeményezésben csemetékkel foglalkozunk. Gyerekbábos csoportokat szervezünk, valamint mentoráljuk és fellépési lehetőségekhez segítjük őket. Ebben az évben egy különleges lehetőség adódott, amikor az NMI Veszprém Vármegyei Igazgatósága a Pápai Művelődéstörténeti Társasággal pályázatot írt a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy többnapos bábos találkozó megrendezéséhez. Ebben partner az intézetünk, amely az országos hálózatán keresztül megyénként felkeresett egy-egy bábcsoportot – fejtette ki Máté Lászlóné.

Oláh Dorka (balra) és Máté Lászlóné is megosztotta gondolatait portálunkkal  a nemzetközi megmérettetés kapcsán 
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Hozzátette: a nógrádi csapat ma indult Veszprémbe, ahol több rendezvényen, például a Balaton-felvidéken tartott előadásokon, de flashmobokon is részt vesznek. Hozzátette: a Bűvös Bábos Fesztivál egy nemzetközi program. A 28 bábcsoport között vannak olyanok, amelyek határon túli, magyar lakta településekről érkeznek, például a Vajdaságból, a szlovákiai Dunaszerdahelyről, vagy épp Erdélyből.

Több szempont alapján válogatták ki a résztvevőket

Szűkebb hazánkat a KiViSzI Színházi Műhely tagjaiból kimondottan erre az alkalomra alakult Mosolygós Borókák Bábcsoport képviseli majd a veszprémi Bűvös Bábos Fesztiválon.

Jakubovics Judit, a salgótarjáni színházi műhely vezetője és rendezője, illetve a Boróka Bábszínház vezetője kifejtette: amikor megkapták a felkérést Máté Lászlónétól, akkor azon gondolkodtak el először, hogy kik is azok a tagok, akik beleillenek a kiírásban feltüntetett korcsoportba. Társával, Fülöp Norberttel, a műhely másik vezetőjével, illetve a Boróka Bábszínház művészével ezután több szempontot is figyelembe kellett venniük. Így például, hogy mely lányokhoz illenek leginkább a karakterek, hogy kik vállalják szívesen a feladatot, hogy ki, mennyire terhelhető, illetve nem utolsósorban, hogy kit engednek el – a felügyeletükkel – négy napra. Így választották ki végül Bába Noémit, Mészáros Linát, Oláh Dorkát és Varga Fruzsinát.

– Megtörtént a szereposztás, beszélgettünk a karakterekről, majd amikor elkezdték mozgatni a bábokat, rengeteget nevettünk. Kiderült az is, hogy jól választottunk, hiszen a szerepek igazán ráillettek a lányokra – mesélt az első lépésekről Jakubovics Judit, aki ezután kiemelte, hogy a KiViSzI-nél a fiatalok rengeteget táncolnak, mozognak, mivel nem beszéddel, hanem a testmozdulataikkal fejezik ki az érzelmeiket. A bábozás ugyanakkor egészen más, hiszen ott a párnabábok mozgatása mellett mondani kell a szöveget, figyelni kell a mimikára, az előadás során használt eszközökre, illetve a többi bábot mozgató társra is.

Bába Noémi, Mészáros Lina, Oláh Dorka és Varga Fruzsina alkotja a nógrádi csapatot
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Izgatottan várja, hogyan sikerül élesben a veszprémi fellépés

Igazi kihívásként élte meg a feladatot Oláh Dorka, a Mosolygós Borókák Bábcsoport tagja. Mint mondta: örült, amikor Jakubovics Judit megkérdezte tőle, hogy lenne-e kedve tanulni egy kicsit a bábozás rejtelmeiről.

– Az igazat megvallva tőlem távol áll az ilyesmi, ugyanakkor szeretem új dolgokban kipróbálni magam. Ez a komfortzónámon teljesen kívül esik, nagy kihívás volt, sőt, még most is így tekintek rá. A próbák jó hangulatban teltek, sokat nevettünk, kacagtunk magunkon, egymáson és a mesén is, hiszen maga a történet is mókás. Az első próbán még látszott, hogy mennyre idegen ez az egész nekünk, de azt gondolom, hogy rövid időn belül belejöttünk abba, hogy mit, hogyan kell csinálni, és most már a célegyenesben vagyunk. Úgy gondolom, hogy mindenki odatette magát – fogalmazott a fiatal, aki azt is elárulta, kíváncsi volt a főpróba eredményére, valamint izgatott amiatt is, hogy hogyan szerepel majd a csoportjuk „élesben” Veszprémben.

Tanulhatnak is egymástól a bábcsoportok a fesztiválon

Azzal kapcsolatban, hogy miért pont Móra Ferenc A sündisznócska lovagol című meséjét keltik életre, Oláh Dorka kifejtette: Jakubovics Judit és Fülöp Norbert többször játszották már azt a mesét, és úgy gondolták, hogy az illene legjobban a csapattagokhoz, illetve magához a felkéréshez is. A fiatal lány elárulta, hogy amiatt izgul kicsit, hogy korábban még egyszer sem mérettették meg magukat a Bűvös Bábos Fesztiválhoz hasonló nemzetközi programon.

– Ugyanakkor kíváncsian várom, hogy a többi csoport milyen mesével készül majd, és miként valósítják meg az előadásukat, hiszen a fesztivál remek alkalmat nyújt ahhoz is, hogy tanuljunk egymástól – hangsúlyozta Oláh Dorka, aki végül arra a kérdésre, hogy a jövőben tervez-e továbbra is bábozással foglalkozni, azt válaszolta: gimnáziumi tanulmányai, a KiViSzI-ben ellátott több feladata mellett versenyszinten röplabdázik. Emiatt nem tartja valószínűnek, hogy olyan intenzitással, mint amivel most készültek a fesztiválra, bele tudná sűríteni ezt a fajta elfoglaltságot az idejébe. Ugyanakkor például egy KiViSzI Gála keretében bemutatott, kicsivel több mint tíz perces mesét szívesen előadná ismét bábjátékkal.

Megbeszélik a főpróba tanúságait a szombati fellépés előtt

A főpróbán a Mosolygós Borókák bemutatták családtagjaiknak a mesét, illetve azt a néhány perces fakanál-bábbal lejtett táncot is, amellyel a veszprémi flashmob megmozdulásban vesznek részt. Jakubovics Judit elárulta: a nagy megmérettetés előtt, helyben is meg szerették volna mutatni a szülőknek, a testvéreknek és a barátoknak, hogy mivel is dolgoztak annyit az elmúlt időszakban.

– A lányoknak is jó, hogy a bábjátékot be tudták mutatni úgy, hogy mi nem szólhatunk bele, nem állíthatjuk meg őket ellenben azzal, ahogy korábban a próbák során tettük. Az előadáshoz hasonló körülmény volt továbbá az is, hogy a színházterem nézőterén is ott ülnek majd az érdeklődők, illetve a többi bábcsoport tagjai is, akik figyelni fogják a produkciót – mutatott rá Jakubovics Judit, aki azt is aláhúzta, hogy hálásak a zagyvapálfalvai Bunker Közösségi Tér üzemeltetőinek, amiért lehetőséget biztosítottak számukra a próbák megtartásához. 

Hozzátette: a főpróba után még bőven van idejük leszűrni és megbeszélni a következtetéseket a fiatalokkal, hiszen a Mosolygós Borókák szombaton ebéd után lépnek majd színpadra és mutatják be bábjátékukkal, miként járt túl a süni a medve bácsi eszén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában