Beruházás

2023.04.18. 13:47

Ünnepélyesen is átadták a legéndi hívőknek a tizenötmillió forintból megújult templomot

Tizenötmillió forintból újult meg a legéndi templom kapuja és a bejárati előtere, valamint elkészült a létesítmény örökségvédelmi terve is. A beruházás a közelmúltban valósult meg, amelyet ünnepélyes keretek között a múlt vasárnapi szentmisén adtak át.

Lászlók Judit

Megjult a legéndi templom kapuja és a bejárati előtere, valamint elkészült a létesítmény örökségvédelmi terve is

Forrás: Beküldött fotó

A legéndi Nagyboldogasszony-templom felújítására korábban 11,5 millió forint pályázati támogatást nyertek. A beruházáshoz az egyházmegye közel négymillió forint többlettámogatást biztosított. Így több mint tizenötmillió forintból megvalósulhatott a templom kapujának és a bejárati előterének a felújítása a közelmúltban. Emellett elkészült az örökségvédelmi terv a templom teljes körű felújítására, így amennyiben lehetőség lesz rá, a jövőben kész tervek alapján folytatódhat az Isten házának a további modernebbé tétele. 

A templomot ünnepélyes keretek között a múlt vasárnapi szentmisén adták át. Az megelőzően Tunkel Tamás, Legénd polgármestere mondott beszédet. Ebben kiemelte, hogy a római katolikus Nagyboldogasszony tiszteletére állíttatott templom hosszú múltra tekint vissza. Építésének kezdetét a szakemberek az Árpád-korra, a 12–13. századra teszik. 

A beruházás a közelmúltban valósult meg
Forrás: Beküldött fotó

– Településünk a török hódoltság idején 1663-ban és 1682-ben kétszer is elnéptelenedett. A pusztító harcoknak a templom is áldozatául esett, és részben el is pusztult. Aztán a 18. században Sipeki Balás Mihály és családja, továbbá gróf Klobusitzky István jótékony adományaiból építették újjá barokk stílusban. A templom ma ismert arculatát egy újabb átépítéssel 1888-ban nyerte el. Az Isten házának sokáig nem volt orgonája. Dédapám, báró Tunkel Ferenc vezetésével Orgona Építtető Bizottság alakult, amelyek adománygyűjtése tette lehetővé, hogy 1942-ben megépüljön az orgona – mondta Tunkel Tamás. 

Hozzátette: – A templom állaga a szocialista diktatúra évtizedeiben sajnos jelentősen leromlott, tetőszerkezete több helyen beázott. A rendszerváltást követően a Hollandiában élő Takács Lajos kezdeményezésére, a hollandiai Bloemendaal város katolikus közössége jótékony támogatásával lecserélték a tetőhéjazatot, továbbá kisebb állagmegóvást célzó beruházásokra is lehetőség nyílt. A templomhoz vezető feljáró út öt évvel ezelőtti fejlesztése ugyancsak a hollandiai hívek támogatásának köszönhető. Az orgonát 2018-ban pályázati támogatásból sikerült felújítani.

Újabb mérföldkőhöz értek

A polgármester hangsúlyozta továbbá: a közelmúltban elkészült bejárat a templomuk megmentésének egy újabb mérföldköve, hiszen az új sátortetős bejárat nemcsak esztétikailag szebb, de jelentősen hozzájárul a gyenge nyugati oromfal megtámasztásához is. Mint mondta: reméli, hogy a templom felújítása mellett a hitélet is új erőre kap Legénden, és lesznek a jövőben is keresztény hitüket gyakorló helyi hívők. 

Végül Bezák Tamás helyi plébános megáldotta a templom bejáratát, majd kezdetét vette a szentmise. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában