Évforduló

2022.12.11. 18:53

Hollókő világörökségi napján jelentős díjakat is átnyújtott az önkormányzat + fotók

Hollókő 35 éve, 1987. december 11-én került fel az UNESCO, a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listájára. A jeles nap 35. évfordulója alkalmából világörökségi napot tartottak vasárnap délután a Dr. Román András Látogatóházban. Az eseményen részt vett Lánszki Regő Balázs, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára is.

NOOL

Szabó Csaba, Hollókő polgármestere köszöntötte a jelenlévőket

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az eseményen elsőként Szabó Csaba, a település polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Ebben kiemelte, hogy Hollókő 2000 óta szinte minden évben tartott világörökségi napot, azonban az elmúlt két évben erre nem volt lehetőségük. Így külön öröm számukra, hogy most egy ilyen jeles alkalommal térhetett vissza rendezvény. 

– Hollókő 1987. december 11-én került fel a világörökségi listára, olyan neves helyszínekkel együtt, mint az athéni Akropolisz vagy éppen a kínai nagy fal – mondta Szabó Csaba. Hozzátéve, hogy a település nem volt felkészülve a világörökségi címre. Sok hiányosságuk volt, amit azonban a sok-sok év alatt próbáltak pótolni. 

A polgármester kiemelte továbbá, hogy Hollókő négy fontos dolog miatt világörökség: ófalu épületegyüttese, a népi kultúra, a gyönyörű táj és a vár. Mint mondta, az ófaluban a legtöbb ingatlan fel lett újítva, emellett „élő” maradt. A népi kultúra megőrzésért a mai napig sokat tesznek. A települést környező tájat pedig szeretnék fejleszteni a jövőben. Továbbá a hollókői vár is jelentős felújításon esett át. Végül hangsúlyozta, hogy mára eljutottak odáig, hogy saját bevételeikből is tudnak gazdálkodni, illetve a támogatások által több milliárd forint értékben valósíthattak meg fejlesztéseket. 

Ezt követően Lánszki Regő Balázs építészeti államtitkár osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Ma Hollókő az UNESCO világörökségi jegyzőkönyvébe való felvételének 35. és a Világörökség Egyezmény elfogadásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Joggal tölthet el örömmel minden helybélit és általában magyart, hogy 35 évvel a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként ezt a 329 főt számláló nógrádi kis palóc falut, Hollókőt vette fel az UNESCO a világörökségi listára első önálló faluként. A világörökségi bizottság az értékmegőrzést öt stratégiai célkitűzésen keresztül támogatja. Ez az értékrendszer elismeri a világörökségi helyszín hitelességét, annak megőrzését, az elismert értékkapacitás építését, valamint kommunikációját és végül, de Hollókőn talán legfontosabb szempontként, az ott élő közösségnek az erejét – fogalmazott Lánszki Regő Balázs. 

Hozzáfűzte, külön értékes az, hogy Hollókő nem vált szabadtéri múzeummá, hanem élő település maradt. Az államtitkár továbbá azt is méltatta, hogy Hollókő folyamatosan képes megújulni. Ezt ismerte el tavaly a Turisztikai Világszervezet azzal is, hogy beválasztotta Hollókőt a húsz feltörekvő, ígéretes falu közé. 

Ezután Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke a helyi közösség méltatása mellett arról is beszélt, hogy Nógrád önkormányzata mindig is elkötelezett lesz amellett, hogy a térségben élők boldoguljanak. 

Látványos műsorral készültek az óvodások és az iskolások, valamint a helyi néptánccsoport tagjai is, emellett a rendezvény keretében kihirdették a Hollókő gyerekszemmel című rajzpályázat eredményeit. 
Átadták a Hollókő Községért díjakat is: Butkai Istvánné, a várban több évtizeden át dolgozó gondnok és Kovács Pálné önkormányzati dolgozó vehette át. Szabó Csabáné Nagy Ildikó az óvodában 25 évig tartó oktatói-nevelői tevékenységéért és a településért végzett munkájáért posztumusz vehette át a közösség elismerését. 

A jeles alkalomból a megjelentek a százszeletes „világörökségi tortából” is fogyaszthattak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában