Honvédelem

2023.04.21. 14:48

Több mint százötven katona tesz esküt a haza szolgálatára Salgótarjánban

Salgótarjánban tesznek ünnepélyes esküt április 27-én, csütörtökön az Egységes Alapkiképzési Program első, öthetes periódusát sikeresen teljesítő katonák. Az érdeklődők emellett a Magyar Honvédség alakulatainak dinamikus és statikus haditechnikai bemutatóit, illetve a hagyományőrző csoportok programjait is megtekinthetik majd a belvárosban, amelynek egy részét lezárják a forgalom elől az egész napos rendezvény idejére.

Veres Edina

Az alapkiképzést teljesítők április 27-én a salgótarjáni Fő téren teszik le a katonai esküjüket

Forrás: Nool | Archív fotó

Fotó: H. Cs.

Ahogy arról portálunk néhány héttel ezelőtt beszámolt, hazánk több pontján, így Salgótarjánban is elindult az Egységes Alapkiképzési Program. Az öthetes alapkiképzést sikeres vizsgával teljesítő katonák április 27-én, csütörtökön az ország minden pontjáról a nógrádi megyeszékhelyre érkeznek azért, hogy Salgótarján Fő terén tegyék le – ünnepélyes keretek között – katonai esküjüket.

A Magyar Honvédség 3. Területvédelmi Ezred portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az eseményhez kapcsolódva egész napos programokkal készülnek az érdeklődők számára.

Így például a Rákóczi út lezárt szakaszán 10 és 15 óra között katonai hagyományőrző csoportok tartanak bemutatókat, amelyeket megtekintve a látogatók egy honvédségi „időutazáson” vehetnek majd részt. Bepillantást nyerhetnek például a honfoglalás korába, megismerkedhetnek a középkori Drégelypalánk hős várvédőivel, valamint az 1848/49-es szabadságharc magyar tüzéreivel, de az első és a második világháború időszakába is visszarepülhetnek a hagyományőrzők segítségével. 

A Förster Kálmán téren szintén kísérő programok „hada” fogadja majd a járókelőket. A meghívott katonai szervezetek statikus haditechnikai bemutatóinak köszönhetően az érdeklődők 10 és 16 óra között szemügyre vehetik majd egyebek mellett a Gidrán páncélozott harcjárművet, illetve megtekinthetnek tűzszerész járműveket és robotokat, terepjárókat, légvédelmi rendszert és kézifegyvereket is. 

A vállalkozó kedvűek ezentúl a célzóképességüket is próbára tehetik paintball, airsoft és lézerfegyverek segítségével, míg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda sátránál a honvédség által kínált szolgálati formákkal és életpálya-lehetőségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Mindemellett az eskütétel főpróbáját is a délelőtt folyamán bonyolítják le a szervezők a Fő téren.

Házigazdaként az MH. 3 TVE 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj 12 órától látványos közelharci bemutatóval készül a látogatók számára, míg a középiskolás fiatalok futóversenyen mérhetik össze gyorsaságuk és kitartásuk.

A rendezvény fő programelemeként 14 órától a Fő téren több mint százötven katona tesz honvédesküt ünnepélyes keretek között a haza szolgálatára. Az eseményt várhatóan megtiszteli jelenlétével Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában